Huisstof bevat twee keer meer cadmium

In Neerpelt, Overpelt, Lommel en Balen zit er dubbel zoveel kankerverwekkend cadmium in het huisstof dan elders. Dit blijkt uit een onderzoek van het Limburgs Universitair Centrum (LUC) in de vier gemeenten rond de Umicore-vestigingen.

jforier

Ook de concentraties zware metalen in bloed- en urinestalen van inwoners uit die gemeenten liggen gevoelig hoger dan elders. Vorig weekend nog werd de export van runderen in de vier gemeenten verboden, omdat het cadmium-gehalte in hun nieren te hoog ligt.

De bodem in de buurt van de Umicore-vestigingen in Noord-Limburg is van oudsher vervuild met zware metalen als cadmium en lood. Michéle Plusquin, studente biomedische wetenschappen aan het LUC, heeft een onderzoek afgerond naar de relatie tussen zware metalen in huisstof en de concentraties lood en cadmium in het menselijk lichaam.

Professor Jaco Vangronsveld, die het onderzoek begeleidde: "We hebben de cadmium- en loodconcentraties in huisstof bij mensen uit de 4 gemeenten gemeten. Daarnaast hebben we stof verzameld bij gezinnen uit onze referentiegroep in Hechtel-Eksel en de concentraties met elkaar vergeleken. We kunnen concluderen dat het cadmiumgehalte twee keer zo hoog ligt in de Umicore-gemeenten".

De gegevens over het stof koppelde Plusquin aan de concentraties cadmium en lood in de urine en het bloed van de inwoners van Neerpelt, Overpelt, Lommel en Balen. "Zij hebben verhoudingsgewijs meer cadmium in hun bloed en urine dan mensen uit de referentiegroep", aldus Vangronsveld.