"Twee op de drie werknemers maken overuren"

Twee op de drie Belgische werknemers kloppen extra uren. Dat blijkt uit een studie van het HR-dienstenbedrijf SD Worx. In de privésector werken bedienden gemiddeld vijf uur per week extra.

Belga

Arbeiders maken gemiddeld twee overuren per week. In driekwart van de Belgische bedrijven is er een regeling voor overuren.

De studie toont ook aan dat slechts een minderheid van de bedrijven overuren ook uitbetaalt. Zesenvijftig procent van de werknemers zegt niet extra te kunnen verdienen aan overuren.

Drieëndertig procent krijgt overwerk wel uitbetaald en elf procent geeft aan dat ze soms betaald worden om over te werken. Gemiddeld krijgt een voltijdse werknemers een half tot één overuur per week uitbetaald.

"Het uitbetalen van overuren is voor de werkgever niet aantrekkelijk, want als hij de wettelijke regeling volgt, moet de werkgever zowel recuperatie als een toeslag krijgen", zegt Veerle de Jong van SD Worx. Driekwart van de bedrijven hebben wel een regeling voor overuren, door overwerk om te zetten in verlof, door flexibele werktijden of door thuiswerk. Zevenenzeventig procent van de werknemers is tevreden met die regeling.

Uit de studie blijkt dat een meerderheid van de werknemers uit eigen beweging overwerkt. Drieënveertig procent doet dat om deadlines te halen, 7,5 procent louter uit plezier voor het werk. Anderen doen het voor het recupereren van verlof (18,4 procent), om meer te verdienen (7,5 procent) of om carrière te maken (1,1 procent). Ruim 14 procent werkt over op vraag van de werkgever, 7,8 procent omdat overwerk deel uitmaakt van de bedrijfscultuur.