Klopjacht met vuurgevecht in grensstreek Poperinge

Bij een achtervolging op de daders van een hold-up op een bank in het Franse Cassel zijn er dinsdagvoormiddag in de grensstreek rond Poperinge zes schoten gevallen. Dat zegt de politiewoordvoerder van de politiezone Arro Ieper Stefaan Vannieuwenhuyse. Er vielen geen gewonden. Van de daders is er geen spoor meer.

Belga

Rond kwart over negen dinsdagmorgen kregen de politiediensten een oproep om uit te kijken naar een donkerkleurige Audi met Franse nummerplaat. Aan boord zaten de drie daders van een overval op een bank in Cassel. De Franse politie had de achtervolging ingezet en vroeg de medewerking van de Belgische collega's omdat de daders richting België reden. Een interventieploeg van de pz Arro Ieper merkte wat later het verdachte voertuig op op de N38 (rijksweg Ieper- Poperinge). Onmiddellijk werd de achtervolging ingezet, waarbij nipt een aanrijding kon worden vermeden.

Aan de verkeerslichten N38-N8 reden de daders richting Elverdinge. Een alerte wijkinspecteur had ondertussen een landbouwtractor opgevorderd en deze dwars op de rijbaan geplaatst. In de kleine opening vatte hij zelf post. De daders reden plankgas in de richting van de wijkinspecteur, die twee keer op het voertuig vuurde, maar het voertuig bijster raakte.

Om elf uur meldde een alerte burger dat er het verdachte voertuig op een oprit van een woning in aanbouw langs de ringweg R33 in Poperinge geparkeerd stond. Toen de daders de politie opmerkte, begon een tweede achtervolging, met verschillende pogingen om het voertuig tot stilstand te brengen. Op de R33 ter hoogte van de rotonde met de Reningelstseweg kwam het opnieuw tot een schietincident. Eén van de daders op de achterbank toonde een riotgun en richtte het op één van de agenten. Deze voelde zich bedreigd en loste een schot richting voertuig en daders.

Ter hoogte van het Abelestationsplein werd uiteindelijk een blokkade opgeworpen met twee vrachtwagens. De wagen van de daders boorde zich nog tussen een kleine opening en een van hen loste een schot met een geweer, gevolgd door twee schoten van een agent. Het voertuig kon echter zijn weg vervolgen en vluchtte verder via Callicannes Frankrijk binnen. De Franse politiediensten zagen het voertuig de nabijgelegen autosnelweg A25 richting Lille oprijden en raakten het spoor bijster.