Bankbiljetten in plastic folie van UCB

BRUSSEL - Plastic geld is in opmars, in beide betekenissen van de zegswijze. Dat krediet- en bankkaarten hoe langer hoe meer de vertrouwde bankbiljetten vervangen, is genoegzaam bekend. Minder bekend wellicht is het feit dat bankbiljetten in steeds meer landen op een speciaal soort plastic folie worden gedrukt. In Australië bijvoorbeeld zijn er al meer dan zeven jaar plastic biljetten in omloop.
BR>Zowat de enige producent van dergelijke speciale film heeft zijn zetel in ons land: de groep UCB, gespecialiseerd in pharma, (fijn-)chemie en films. «We hebben inderdaad geen serieuze concurrent op vlak van speciale films voor bankbiljetten,» zegt woordvoerder Alain Douxchamps van UCB.

Eerder deze week raakte bekend dat de Roemeense centrale bank, als eerste in Europa, bankbiljetten in plastic gaat uitbrengen. Behalve Australië (en Nieuw-Zeeland) hebben vooral Aziatische landen al voor plastic gekozen: onder meer Taiwan, Thailand, Bruneï, Singapore, Sri Lanka, Indonesië, Koeweit en Maleisië.
«Bankbiljetten in plastic zijn wel twee keer duurder dan de gangbare biljetten, maar gaan vier keer langer mee,» zegt Douxchamps. «Voor de centrale banken is het dus de helft goedkoper. Bovendien zijn biljetten moeilijker na te maken, en is ook de kleuren-fotokopiemachine uitgeschakeld: de biljetten krijgen een 'venstertje' in transparante folie, dat bij een kopie wit of zwart zal afdrukken.»
Waarom de op stapel staande euro-biljetten niet op plastic worden gedrukt? «Er was zeker interesse, maar de tijdsspanne was daarvoor net iets tekort,» zegt Douxchamps. «Er moeten immers heel wat technische tests voor een dergelijk procédé worden voorzien. Het spreekt vanzelf dat we na 2002 - na de invoering van de euro - alle moeite zullen doen om de Europese Centrale Bank overstag te doen gaan.»

Nationale Bank


Bij de Belgische Nationale Bank (NBB) bevestigt departementschef Marc Salade van de drukkerij dat ook ons land al heeft geëxperimenteerd met plastic biljetten. «We hebben al een paar productietesten voor biljetten uitgevoerd, en dat levert druktechnisch geen problemen op. Op dergelijke folie kan even zalig als op papier gedrukt worden. Voor plastic biljetten stellen zich wel andere kleinere problemen, zoals bij het machinaal tellen of probleempjes door statische elektriciteit. Wél hebben we op onze persen al de fysieke aandelen van - niet verwonderlijk - UCB gedrukt. Voor nieuwe biljetten moet het initiatief tegenwoordig inderdaad van de Europese Centrale Bank (ECB) komen. Experten van de ECB volgen de technologische evolutie op de voet.»
Salade is het persoonlijk wel eens met de stelling dat plastic biljetten beter beveiligd zijn tegen namaak, vooral sinds de opkomst van de kleurenkopie en de computer met scanner en degelijke kleurenprinter. «Maar sommige van mijn collega's blijven zweren bij het papier, de speciale vezels en het watermerk,» zegt Salade.

Coating


De folie van UCB heet in vakjargon 'bi-georiënteerde polypropyleen' (OPP), een film die nog eens met een aantal speciale coatings is behandeld. Het wordt op de markt gebracht onder de benaming 'Guardian'. «Het is in die coatings dat het geheim steekt,» zegt UCB-woordvoerder Douxchamps, «OPP maken kan bijna iedereen.»
Voor dé grote omzetten bij UCB zorgt de speciale folie nog niet. «De betrokken afdeling staat voor een omzet van 150 miljoen frank per jaar, te vergelijken met een jaaromzet van 14,6 miljard voor de hele filmdivisie van UCB en de omzet van 66,4 miljard voor de hele UCB-groep (divisies pharma, film en chemie). «Maar het is wel een mogelijke groeimarkt,» aldus nog Douxchamps.