«Zien of de mayonnaise wel pakt»

Print
LUIK - De vriendschappelijke interland tussen België en Marokko was ook een test-match voor de veiligheidsmaatregelen van Euro 2000. «Alle ingrediënten zijn er, nu nog zien of de mayonnaise wel pakt,» zei gisteravond Willy Gillard, de Montenakenaar die het Sclessin-stadion moet klaarstomen voor het EK. Aan de ordediensten kan het niet gelegen hebben, die waren tijdig en massaal aanwezig. Té massaal? «Straks is er een agent voor elke drie supporters,» grimlacht een buurtbewoner. In Sclessin is men niet zo gelukkig met het IJzeren Gordijn, dat gisteren in generale repetitie rond het stadion werd neergelaten.
BR>
De Quai des Carmes langs de Maas, klokslag drie: de combi vlak vóór ons zwaait dwars over de weg, enkel met bewonerspasje raak je voorbij de gendarmes. Hetzelfde tafereel doet zich voor op elke invalsweg naar het stadion. Een gebied van 4 à 5 op 1,5 kilometer wordt hermetisch afgegrendeld voor inkomend verkeer. De dranghekken staan tot in de stad zelf. En meteen files, natuurlijk.
«Is dat voor het voetbal? Nu al? Mais ils sont fous. Hoe moet ik nu in Luik geraken?» reclameert een geblokkeerde chauffeuse. België-Marokko begint pas over zes uren, maar de blokkade is een oefening voor Euro 2000, als er drukkere en 'moeilijkere' wedstrijden naar Sclessin komen. Maar ook de rijkswacht klaagt: «Wij moeten hier tot één uur 's nachts blokkeren, met misschien vijf minuten pauze voor pipi of caca,» zucht de gendarme van dienst.

Driekoppig


«We draaien op 80 procent vanavond,» zegt Gillard over de veiligheidsmaatregelen. «Er zijn nog heel wat mankementen die opgelost moeten worden. Zeker niet alleen veiligheid, want dat wordt gecoördineerd door de Luikse burgemeester. Maar neem nu de ticketverkoop in Marokko: we kregen geen zicht op hoeveel kaarten ze verkochten. Nu waren het er 2.000, even later 700 en twee uur daarna nog maar 600. Als het straks bij Euro 2000 serieus wordt, dan kan zoiets dus écht niet.»
Gillard houdt nu al maanden kantoor in het stadion van Sclessin, met als crew slechts één adjunct en één assistent. Die driekoppige ploeg moet snel, hopelijk al vanaf januari, naar minstens een dozijn medewerkers, wil alles vlotjes lopen. De 'test-match' op Sclessin is feitelijk al de tweede: ook in de Kuip, tijdens Nederland-België werden de Euro 2000-maatregelen getest. «En toch kan je dat niet vergelijken: Hollandse stadia hebben elk een eigen directeur, die je vast aanspreekpunt is. Op Sclessin hebben ze nog maar pas een directeur veiligheid, maar die mag zelf nog niks beslissen. Bovendien heeft elk stadion eigen stewards, die zijn dus gerodeerd. Terwijl we de 400 stewards voor vanavond van over heel het land hebben moeten optrommelen. Ik moet met zoveel verschillende partijen onderhandelen, en dat maakt het wel moeilijk.»

Noord-Iers


Tussen generale repetitie en eerste EK-match moet er op Sclessin nog vanalles gebeuren. Aan de centrale commandopost wordt nog druk getimmerd. Speciale beveiligde cameraplateaus moeten nog geïnstalleerd. «Dat moest allemaal al in orde zijn voor 1 juli, maar ik had al wel zo'n vermoeden dat het voor deze match niet in orde zou geraken,» lacht Jean-Aimé Jans, brandweercommandant van Luik. Hij inspecteert samen met collega's uit Charleroi en Brussel - ook Euro 2000-steden - het plein en de omgeving. «Voorlopig hangen hier nog maar 2 camera's, tegen volgend jaar moeten er dat 8 à 10 zijn. Alle beelden worden dan verzameld in de commandopost - ja, die waar nu nog aan getimmerd wordt...»
Gillard klaagt niet over de vertragingen: «Standard Luik moet nu ineens rekening houden met verplichtingen tegenover vips, zoals bijvoorbeeld de hospitality-tents, waar voor elke wedstrijd 7.000 à 8.000 speciale genodigden voor worden verwacht. En dat vreet parkeerplaats, die tenten. En dat probleem moet dan ook weer opgelost. Euro 2000 is echt wel iets anders dan gewoon competitievoetbal.»
Dat beseffen ze ook rond het stadion, waar het enkele uren voor de wedstrijd rustig is op een Noord-Ierse manier: enkel de rijkswacht rijdt door de straten. «Zowat driekwart van de winkels is uit eigen beweging gesloten. Ik niet, maar ook hier merk ik véél minder volk,» klaagt Betty Radoux, die een kilometer van het stadion een boekhandeltje uitbaat. «De politie is zelfs binnengestapt bij een bakker vlakbij het stadion en heeft hem verplicht te sluiten. Al die overlast, tja. Het stadion is er nu eenmaal. Of moet ik de politie misschien vragen om het stadion dan maar te sluiten?»