Basket Euroliga: recordavond voor Maccabi

Het Israëlische Maccabi Tel Aviv, dat zaterdag de finale van de Euroliga basketbal voor mannen won tegen Skipper Bologna uit Italië, brak daarbij een hele korf records gaande van het aantal gemaakte punten (118) tot de kloof (44 ptn).

Belga

Een overzicht:

- Met 118 punten verbeterde Maccabi het recordaantal punten in een finale. Het vorige record stond op naam van Vitoria (Spa), dat 96 punten maakte tegen Virtus Bologna (Ita). Maccabi is zo de eerste ploeg die de 100 punten passeert.

- Maccabi evenaarde de beste verdedigende prestatie in een kwart door slechts 13 punten toe te staan in het eerste. Dat vorige resultaat had de club eveneens op haar naam staan in de finale van de SuproLiga in Parijs tegen Panathinaikos Athene.

- Maccabi scoorde het meeste aantal punten in de eerste helft (55) in een finale. Het vorige record was in handen van Milaan tegen... Maccabi met 52 punten in 1988. - Maccabi scoorde ook het meeste aantal punten in de tweede helft van een finale met 63 punten. De vorige topscore was in handen van Vitoria met 53 punten in 2001.

- Maccabi lukte de beste score in een kwart in een finale (38).

- De kloof van 44 punten is ook de grootste ooit in een finale. In 1997 waren de 15 punten die Olympiakos Piraeus overhad op Barcelona (73-58) goed voor de vorige recordkloof.

- De Israëliërs vestigden ook een recordaantal assists (31), tegenover 18 voor Barcelona in 1996.