Aanhoudingsmandaat tegen Raimondas Rumsas

De onderzoeksrechter van Bonneville heeft een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen de Litouwse renner Raimondas Rumsas en tegen de Poolse dokter Krysztof Fisek.

Belga

Dit schrijft het Franse dagblad Le Monde in de editie van zaterdag.

Fisek is de behandelende arts van het echtpaar-Rumsas, en had de geneesmiddelen voorgeschreven die op 30 juli 2002 door de Frans-Italiaanse douane werden gevonden in de bagage van Edita Rumsas.

Volgens Le Monde heeft onderzoeksmagistraat Franck Guesdon op 5 mei gelijktijdig het einde van zijn procedure betekend en zijn ordonnantie dat Raimondas Rumsas in beschuldiging is gesteld "op gezag van invoer en smokkel van verboden goederen (geneesmiddelen voor menselijk of veterinair gebruik) in de hoedanigheid van hoofdpersoon, medeplichtige of belanghebbende persoon bij de fraude".

Tot nu toe was Raimondas Rumsas niet rechtstreeks in beschuldiging gesteld in het dossier. Afgelopen juli werd hij wel voor één jaar geschorst door de Litouwse Wielerfederatie nadat hij positief werd bevonden op EPO na de 6e etappe van de Ronde van Italië op 16 mei 2003.

Edita Rumsas, die in Frankrijk 73 dagen in voorlopige hechtenis zat, is beschuldigd van "voorschrijving, overdracht, aanbod, beheer, bevordering en het aanzetten tot gebruik van dopingproducten". Haar proces zou voor het einde van 2004 moeten plaatsvinden.