Cofidis - Manager en dokter stappen op, renner Clain krijgt C4

Cofidis poetst zijn imago op. Het Franse wielerteam dat bijna een maand aan de kant bleef omwille van het dopingschandaal rond de ploeg, maakt woensdag in de Vierdaagse van Duinkerke zijn comeback in de competitie en hertekende voor die gelegenheid zijn organisatie. Manager Alain Bondue en dokter Jean-Jacques Menuet stappen op, renner Médéric Clain wordt ontslagen.

Belga

"Alain Bondue en Jean-Jacques Menuet vonden dat ze hun werk niet langer in goede omstandigheden konden doen en vroegen om van hun verantwoordelijken ontheven te worden", vertelde voorzitter François Migraine dinsdag op een persconferentie in Calais. De ploeg wordt voorlopig geleid door sportdirecteur Francis Van Londersele. Stéphane Champetier, de secretaris-generaal van de maatschappij Cofidis, neemt voorlopig de plaats van manager Alain Bondue in. David Riabi is de nieuwe ploegarts.

Jean-Jacques Menuet werd door de ontslagen renner Philippe Gaumont genoemd als de man die hem verboden producten leverde en toediende. Menuet heeft dat altijd ontkent.

Cofidis stelde ook een nieuw dopingreglement op. "Ondanks onze waakzaamheid en een hele resem maatregelen zijn we er niet in geslaagd enkele van onze renners van de dopingplaag weg te houden. Daarom zijn er nu nieuwe regels die strenger zijn dan de huidige federale wetten en regels", klinkt het.

Op de persconferentie raakte ook bekend dat de Franse renner Médéric Clain, in navolging van Philippe Gaumont, zijn boeltje mag pakken. De 27-jarige Clain werd samen met Gaumont en Cédric Vasseur in staat van beschuldiging gesteld door de onderzoeksrechter van Nanterre.

De beslissing over het ontslag viel vorige week al. "We zaten toen rond de tafel met Vasseur en Clain. Vasseur vertelde dat hij zich niets te verwijten heeft, maar dat kon Clain niet zeggen", aldus François Migraine.