57ste Vredeskoers vertrekt vanuit Brussel

Twee dagen na de uitbreiding van Europa met tien nieuwe landen, gaat het feest in Brussel volop door. Maandag stelde de organisatie van de Vredeskoers, een rittenkoers doorheen Centraal-Europa van tweede categorie, haar 57ste editie voor, die op zaterdag 8 mei speciaal voor de gelegenheid vanuit Brussel zal vertrekken. Voor het eerst in zijn geschiedenis verlaat het evenement zijn vertrouwd kader (Duitsland, Polen en Tsjechië).

Belga

De 57ste editie van de Vredeskoers, waaraan in het verleden renners als Jan Ullrich, Bjarne Riis en Erik Zabel deelnamen, vat aan met een 100 procent Brusselse etappe. Het peloton wordt op gang geschoten op het plein voor het koninklijk paleis, daarna passeert het op het ronde punt van Schuman om Europa te vieren, alvorens richting Liedekerke en Meise te fietsen. Na een etappe van 143 km ligt de streep aan de voet van het Atomium.

"We hebben aan Brussel gedacht omdat die stad symbool staat voor de uitbreiding van Europa. En we willen tonen dat dat ook kan via de sport", legden de organisatoren uit. Eenmaal het voorstel op de tafel lag van de Stad Brussel hapte ze snel toe. "Brussel wil grote sportevenementen blijven ontvangen en deze uitnodiging beantwoordde aan die wens", legde Christian Lamouline, de kabinetschef van Schepen van Sport Georges Dallemagne, uit. Bovendien heeft deze wedstrijd ook een symbolische betekenis. We willen met deze inrichting tonen dat Brussel achter Europa en de uitbreiding staat."

Na de Brusselse etappe vliegen de 136 renners -met één Belgisch team in koers (MrBookmaker)- naar het Duitse Hannover. De rittenkoers eindigt op 16 mei op het marktplein van de oude stad van Praag. Dan is ook de opvolger van de Duitser Steffen Wesemann bekend.