Schaduw over winst beloften tegen Litouwen: Poorters breekt been

Print
SERAING - België verwierf dankzij de 3-0 zege tegen Litouwen zekerheid over de tweede plaats en nadert tot op 3 punten van groepsleider Tsjechië. Schaduwzijde was de beenbreuk van Lierse-verdediger Jerry Poorters.
BR>In de eerste helft drukten de Belgen het beperkte Litouwen constant op eigen helft. Het beresterk middenveld met Somers-Van Handenhoven-Caluwé voor stofzuiger Van Buyten joeg de tegenstander op en zorgde voor aanvoering naar de spitsen. De voorzetten van de Lierse linkerflank Daems-Somers stichtten veel gevaar, maar kopballen van Roussel en Van Buyten en een schitterende omhaal van Sonck werden gered door Leus.
Even voor het halfuur volgde een noodlottig moment voor Lierse: Dziaukstas ging gevaarlijk door op Jerry Poorters en de verdediger van Lierse liep daarbij een scheenbeenbreuk op. «Die gast tackelde naar de bal, maar kwam gevaarlijk op mij in», aldus Poorters. «Ik hoorde een knak en wist meteen dat het gebroken was.» De aanwezige manager Neel De Ceulaer regelde een onmiddellijke overbrenging naar Lier, waar Poorters een kleine heelkundige ingreep onderging.
Nadien leken de Belgen weg te deemsteren, maar op slag van rusten scoorden ze wél de verdiende 1-0: Daems veroverde de bal en bediende de goed gevolgde Caluwé; die stuurde Sonck diep en de spits van Germinal Beerschot schoof door de benen van Leus binnen.
De Oost-Europese bezoekers geraakten ook in de tweede helft nauwelijks in de buurt van Gillet. Het waren de Duivels die de beste kansen creëerden: een sterke doelman Leus verijdelde meerdere pogingen van Van Buyten en Roussel en Tom Caluwé krulde de bal tweemaal op subtiele wijze tegen paal en lat. Standard-belofte Van Buyten zorgde voor de verlossende 2-0 en Hans Somers kreeg zijn verdiend succesje: 3-0.
Doelpunten: 45' Sonck 1-0, 75' Van Buyten 2-0, 90' Somers 3-0
Gele kaarten: Leus, Cikas, Alunderis
Scheidsrechter: Eyal Zur (Israël)
Toeschouwers: 450
BELGIË: Gillet; Verlinden, Smet, Poorters (30' Collen), Daems; Van Buyten, Van Handenhoven (86' Remacle), Caluwé, Somers; Roussel, Sonck.
LITOUWEN: Leus; Sobolis (14' Gedgaudis), Samusiovas, Dedura, Dziaukstas; Graziunas, Gardzijauskas, Alunderis (52' Vasiliauskas), Cikas (Saulenas); Laurisas, Trakys.