Sp.a-kopstukken met bus op campagne naar Rotterdam

Een delegatie met sp.a-kopstukken heeft zaterdag onder leiding van partijvoorzitter Steve Stevaert een bezoek gebracht aan Rotterdam. Doel van het bezoek was "kijken wat er gebeurt als er geen socialisten in de regering zitten". Na de ontmoeting heeft de Nederlandse PvdA-politicus Wouter Bos alvast laten weten dat ook hij, in navolging van Stevaert, een experiment wil met gratis openbaar vervoer.

Belga

De partijvoorzitter ontkende al snel te zijn gekomen als ramptoerist. "We komen kijken hoe het in Nederland gaat", aldus Stevaert, die stelde dat er "absoluut niets mis is met Nederland. In Nederland zijn er problemen en in België zijn er problemen. Sommige maatregelen, zoals de besparingen, zouden echter nooit door de socialisten zijn genomen", aldus de sp.a-leider.

Stevaert reisde samen met onder meer de ministers Frank Vandenbroucke, Johan Vande Lanotte, Freya Van den Bossche en Renaat Landuyt naar onze noorderburen. Hij ontmoette er werknemers en bestuurders van het plaatselijke openbaar vervoerbedrijf RET. "Want het openbaar vervoer is een probleem in Rotterdam", aldus Stevaert.

Partijleider Bos bleek alvast gewonnen voor Steve's Vlaamse aanpak. Hij verklaarde tijdens de ontmoeting dat de PvdA in grote steden wil experimenteren met gratis openbaar vervoer. De partij vindt echter dat ingewikkelde overheidsregels die aanpak bijna onmogelijk maken.

Rotterdam bezuinigt op openbaar vervoer en wil een aantal minder bezette lijnen schrappen. Bos noemt dat een conservatieve oplossing. De Nederlandse politicus is ook niet gewonnen voor een verhoging van de tarieven. Volgens Bos moet de overheid het mogelijk maken een voorbeeld te nemen aan de Belgische stad Hasselt, waar Stevaert een model van openbaar vervoer invoerde.

Later discussieerde Steve Stevaert met Bos in de centrale bibliotheek van de stad over onderwijs. "Nederland heeft veel meer dan België een probleem met de veiligheid in het onderwijs", aldus Stevaert, die daar als conclusie aan toevoegde "dat de overheid moet durven investeren in de openbare gemeenschap".

De delegatie werd doorheen de dag gevolgd door een campagnewagen van de CD&V. Die wilde bij onze noorderburen de aandacht vestigen op het falen van het paarse beleid.