Reeks partijen in betoging voor splitsing B-H-V

Verscheidene partijen hebben vrijdag laten weten dat ze deelnemen aan de betoging van zondag in Halle voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Belga

Zowel CD&V, Groen! als het Vlaams Blok kondigden in mededelingen aan dat ze aanwezig zullen zijn. De N-VA zal er ongetwijfeld ook zijn. Ook Spirit liet weten zondag mee op te stappen. De kartelpartner van de sp.a wil evenwel dat de splitsing van de kieskring na de verkiezingen in het communautaire Forum wordt besproken.

Sp.a-kamerlid en Vilvoordenaar Hans Bonte distantieert zich dan weer van de betoging. Ook hij wil dat de aanpassing van de kieswetgeving in het Forum wordt besproken. Als dat Forum niet tot een oplossing komt, moet het parlement het wetsvoorstel tot splitsing van het kiesarrondissement beslechten, aldus Bonte, één van de hoofdindieners van het wetsvoorstel inzake de splitsing.

De betoging is een organisatie van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Die liet vrijdag weten zich vragen te stellen bij de "expliciete steun" van de VLD-fracties van Kamer en Senaat voor de betoging. De doelstelling van de betoging is immers de burgemeesters te ondersteunen die de splitsing voor de verkiezingen van 13 juni eisen, aldus de VVB.