Protestacties verstoren verzending filmkopieën voor Festival Cannes

Boze artiesten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag belet dat vrachtwagens met filmkopieën voor het filmfestival van Cannes de Franse hoofdstad verlieten. Een verantwoordelijke van het festival verzekerde dat de filmrollen 'tijdig' in de Zuid-Franse stad zullen toekomen.

Belga

De actie ging uit van beroepsartiesten met een precair sociaal statuut. Een honderdtal personen blokkeerden in Parijs de gebouwen van het bedrijf Filminger, de officiële vervoerder van het filmfestival. Door de protestactie kon de film van Pedro Almodovar, woensdag op de affiche van de openingsdag, niet zoals voorzien vertrekken. Om 3 uur werd de bezetting opgeheven nadat een alarm in werking was getreden.

Een verantwoordelijke van het festival stelde zaterdagmiddag dat de kopieën op weg naar Cannes waren. Het vertrek van de filmrollen had enkel vertraging opgelopen, ze zouden tijdig ter plaatse zijn.

Met de actie willen de actievoerende artiesten na elf maanden strijd en contestatie tegen de positie van de Franse regering hun vastberadenheid tonen. Het sociaal conflict draait rond de hervorming van het systeem van werkloosheidsvergoeding voor artiesten. De in juni ondertekende hervorming sluit in 2004 globaal 18.000 mensen uit. In 2005 zouden er dat evenveel zijn.

Door stakingen kon vorig jaar het Festival van Avignon niet doorgaan. De actievoerders willen dat de festivaldirectie in Cannes (van 12 tot 23 mei) stelling neemt over het protocol.