SMAK-museum neemt afscheid van Jan Hoet

In de aula van de Gentse universiteit is zaterdag uitgebreid hulde gebracht aan de voormalige directeur van het SMAK, Jan Hoet (67).

Belga

BR> Hoet is directeur af sinds december vorig jaar, maar zaterdag startte de viering van vijf jaar SMAK en bij die gelegenheid hebben kunstenaars, politici, familie en vrienden officieel afscheid van hem genomen.

Jan Hoet gaf de fakkel door aan de Amerikaan Peter Doroshenko. Hij is nu directeur in het Duitse Marta-museum.

Cultuurschepen Sas van Rouveroij (VLD) van Gent loofde Hoet omdat hij kunst uit een ivoren toren wist te halen en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hoet deed dat onder meer met kunsthappenings zoals Chambres d'Amis (1986) en nog niet zo lang geleden met Over the Edges (2000). Daarbij werd kunst her en der verspreid in de Gentse straten.

Jan Hoet draait al langer mee dan vijf jaar - hij was de stichter en de eerste directeur van het toenmalige Museum voor Hedendaagse Kunst (1975) - maar het is pas vijf jaar geleden dat dit museum werd omgedoopt tot "Stedelijk Museum voor Actuele Kunst" of SMAK en dat het onderdak vond in een eigen gebouw, het casino in het Citadelpark. Voordien huisde de collectie hedendaagse kunst in het gebouw aan de overkant, waar het Museum voor Schone Kunsten zit.

In een videomontage die de gasten in de aula te zien kregen, vertelden kunstenaars, oud-medewerkers van Hoet, familie en politici over hun ontmoetingen met Hoet, over zijn rol en zijn temperament. Zijn kinderen vertelden hoe het leven was met een woelwater als Hoet. "Kunst was altijd aanwezig", zei dochter Marianne. Hoet zelf "was vaak afwezig", zei Jan Hoet junior. Hoet werd geprezen omwille van zijn enthousiasme, energie en doorzettingsvermogen, kwaliteiten waarvan hij nog altijd blijk geeft, ondanks zijn slechte gezondheid. Vorig jaar werd hij in augustus nog geveld door een hersenbloeding en hij wacht nog altijd op een donornier.

Oud-medewerkers en vrienden herinnerden zich ook zijn driftbuien, brutaliteit en categorieke instelling. Dat zorgde voor wrok bij heel wat kunstenaars, maar het hielp hem ook het SMAK op de (inter)nationale kaart te zetten. Gent moest eens "dooreengeschud" worden, aldus Denise Geirlandt. Het was immers al sinds 1957 dat de vereniging van haar overleden echtgenoot ijverde voor de oprichting van een autonoom museum voor hedendaagse kunst in Gent. Het zou nog tot mei 1999 duren eer het SMAK zijn intrek nam in het Citadelpark.

Tot slot wuifde de Zwitserse curator Harald Szeeman in zijn laudatio zijn persoonlijke vriend Jan Hoet de nodige lof toe, waarna het selecte gezelschap de aula verliet om aan te schuiven aan de feestdis.

Voor het grote publiek heeft het SMAK twee dagen lang tentoonstellingen, amusement, muziek, dans en performances in petto. Zondag 9 mei worden gezinnen en kinderen uitgenodigd voor een museumbezoek op kindermaat. Op de benedenverdieping van het SMAK presenteert Peter Doroshenko zijn eerste selectie uit de museumcollectie.