'Alzheimer' wint vier Plateauprijzen

Het Vlaamse kassucces 'De Zaak Alzheimer' heeft vrijdagavond op de uitreikingsplechtigheid van de 16de Joseph Plateau-filmprijzen onderscheidingen in vier belangrijke categorieën in de wacht gesleept.

Belga

BR> Daarbovenop kreeg ze nog de Publieksprijs als Belgische bioscoopfilm die het meeste geld in het laatje bracht.

De politiethriller 'De Zaak Alzheimer' werd uitgeroepen tot Beste Belgische film 2003, kreeg de prijs van de Beste Belgische Regisseur (Erik Van Looy), Beste Belgische Acteur (Jan Decleir) en Beste Belgische Scenario (Carl Joos en Eric van Looy).

Voor 'Any Way The Wind Blows' van Tom Barman was er de prijs voor Beste Belgische Actrice (Natalie Broods) en Beste Belgische Componist (Tom Barman). De publieksfilm 'Team Spirit II' viel niet in de prijzen. Opvallend was dat geen enkele Franstalige productie dit jaar met een Joseph Plateau-prijs gelauwerd werd. Bij de uitreiking van de Plateau voor de Beste Film 2003 werden alle aanwezige medewerkers van 'de Zaak Alzheimer' het podium opgeroepen, thrillerschrijver Jef Geraerts incluis.

Bij het hoofdstukje prijzen voor Vlaamse tv-producties gingen de Plateau's naar 'Het Peulengaleis', 'Flikken', actrice Tine Embrechts en acteur Warre Borgmans voor zijn rollen in de VTM-serie 'Team Spirit' en de VRT-comedy 'Het Peulengaleis'.

De uitreiking, vorig jaar nog in Brussel, had dit jaar opnieuw in Gent plaats, meer bepaald in de Troonzaal van het Stadhuis en was een stuk soberder opgezet dan bij vorige edities. De toekomst van deze 'kleine Belgische Oscar' is onzeker. Organisator Jacques Dubrulle kondigde in zijn inleiding aan dat er eind juni een rondetafelgesprek met de filmsector plaats heeft om uit te maken hoe de Joseph Plateau Awards in de toekomst zullen plaatsvinden.