Belg vertrouwt vooral de radio, EU-burger de politie

Het is allicht een teken van de tijd, maar van alle instellingen hebben de burgers van de 15 "oude" lidstaten het meest vertrouwen in de politie. Goed voor 65 procent. De politie wordt op de voet gevolgd door het leger (63 procent). De politieke partijen sluiten met 16 procent de rij. In België liggen de zaken anders. Hier ook staan de politieke partijen op de laatste plaats (20 procent), maar de radio is met 69 procent nummer 1. Televisie staat met 65 procent op de 2 plaats, net voor de liefdadigheidsorganisaties, goed voor 64 procent.

Belga

De gegevens prijken in de jongste Eurobarometer die vrijdag door de Europese Commissie werd vrijgegeven. In februari en maart werden in totaal 16.215 personen in de 15 EU-landen ondervraagd. Finland is het land waar de politie over het meeste krediet beschikt. Goed voor 88 procent. Denemarken staat met 86 procent op de 2e plaats, Oostenrijk is met 76 procent 3e. Dan volgen Duitsland (75 procent) en Italië (71 procent). De Belgische politie scoort bijzonder slecht. Ze haalt slechts 52 procent en dat is meteen goed voor de laatste plaats in het Europees klassement.

Met die 52 procent scoort de Belgische politie evengoed als het leger. Het is minder dan de pers, die 59 procent haalt, maar beduidend beter dan het nationaal parlement 38 procent, de federale regering 34 procent, de religieuze instellingen 33 procent, het gerecht 30 en zeker de politieke partijen. De vakbonden trekken met 43 procent behoorlijk hun streng. Dat is evengoed als de score van de Verenigde Naties, maar minder dan de Europese Unie die op 49 procent wordt afgevlagd.

Opmerkelijk is het groot vertrouwen van de Europese burger in de media. De radio is hier absolute koploper. In alle EU-landen haalt de radio het trouwens van de schrijvende pers en meestal ook van de televisie. In de 15 haalt de pers een vertrouwenscore van 46 procent, tegen 63 voor de radio. Vooral de bedroevende score van de pers in Groot-Brittannië - slechts 20 procent - trekt het Europese gemiddelde naar beneden. Het Europees gemiddelde van de televisie bedraagt dan weer 54 procent. Uitschieters zijn hier Finland met 72 procent en Italië met nauwelijks 37 procent. Het is het enige land van de Europese Unie waar televisie niet boven de 46 procent uitkomt. Frankrijk is met 47 procent immers voorlaatste.