Cattelan shockeert weer

Een nieuw kunstwerk van Maurizio Cattelan in hartje Milaan zorgt voor heel wat controverse. De Italiaanse 'shock-artist' knoopte drie levensgrote namaaklichamen ('dummies') van jongens op in een boom op een marktplein. Terwijl studenten van de plaatselijke kunstschool Cattelan prijzen om zijn originaliteit, meten lokale politici de Italiaan een "zieke fantasie" toe.

Belga

Kunstprogrammatorisch is het niet Cattelans bedoeling te shockeren. "Ze zien eruit als levende kinderen die als rechters of profeten naar beneden kijken". Nochtans is enige kunstcontroverse Cattelan niet vreemd. Zo ontstond in september 2002 herrie in het Rotterdams museum Boijmans Van Beuningen rond 'Him', een kunstwerk van de Milanees dat een geknielde en biddende Adolf Hitler voorstelde.

In 2001 was de paus onderwerp van Cattelans kunstuitingen. In 'La Nona Ora' (Het Negende Uur) werd paus Johannes Paulus II voorgesteld, verpletterd door een meteoriet. Het kunstwerk ging later bij veilinghuis Christie's onder de hamer voor 1 miljoen dollar.