Garfield zet poten op witte doek

Stripfiguur Garfield, de meest vadsige kat ter wereld die dagelijks in meer dan 2.500 kranten het slechtste van zichzelf laat zien, speelt binnenkort de hoofdrol in een tekenfilm. Tot Garfield's ontzetting zal de kat binnenkort ook moeten bewegen, in een videospelletje.

Belga

De cynische rosse kater Garfield droomt maar van één ding in zijn stripwereld: lasagna eten en slapen. "Misschien is er iets beters in het leven, maar ik geloof het niet," is één van zijn credo's.

Zijn geestelijke vader, de Amerikaan Jim Davis, houdt er geenszins dezelfde levensstijl op na. Hij is voltijds in de weer voor Garfield. "Maar ik ben een gelukkig man omdat ik doe wat ik graag doe," verklaarde Davis onlangs in de pers.

Nadat in 2003 een kwart eeuw Garfield werd gevierd, slaat de stripkat dit jaar zijn klauwen uit. In de Verenigde Staten debuteert Garfield op 11 juni op het witte doek in "Garfield, the movie". De acteur Bill Murray, onlangs nog te zien in "Lost in Translation, spreekt de stem van Garfield in. In de zomer komt de tekenfilm ook in de Europese zalen.

Het verhaal, geschreven door twee scenaristen van "Toy Story", begint met het gezapige samenleven van het sullige baasje Jon en zijn kat Garfield. Als Jon de oliedomme hond Odie in huis neemt, wordt dit vredig bestaan ruw verstoord. Garfield probeert Odie buiten te pesten, maar zet toch een poot buiten de deur om Odie terug te halen wanneer hij ontvoerd wordt.

In het najaar kan de jeugd Garfield wat lichaamsbeweging geven, in een computerspelletje. Volgens Jim Davis zal het spelletje trouw zijn aan de geest van de strip, wat doet vermoeden dat vooral Jon en Odie zullen rondspringen.

Ondertussen tekent Davis verder aan zijn komische strip, die in 2.570 dagbladen zo'n 263 miljoen krantenlezers in de hele wereld vermaakt. Davis verklaart het succes van Garfield doordat iedereen zich met de kat kan identificeren: "we zouden even lui en egoïstische zijn als hem als we maar konden".