26 dieven maken ruim driehonderd gedupeerden

Voor de Hasseltse correctionele rechtbank is vrijdag een omvangrijke zaak gestart met 26 beklaagden die terecht staan voor meer dan tweehonderd diefstallen en -pogingen. Het aantal gedupeerden bedraagt ruim driehonderd. Tussen 2002 en eind 2003 sloegen ze toe in de arrondissementen Hasselt, Tongeren, Leuven, Turnhout, Antwerpen en Luik.

Belga

De meeste beklaagden zijn Zuid-Limburgers die connecties hebben in het drugsmilieu van Sint-Truiden. Bendeleden zorgden voor de verkoop van de gestolen spullen.

Eén van de hoofdfiguren is een aangehouden 32-jarige Truienaar. De man was gokverslaafd. Een 22-jarige Genkenaar pleegde ruim vijftig autodiefstallen. De bende stal vooral BMW's en Mercedessen die nadien omgecat of gedemonteerd werden. Advocatenkantoren waren geliefkoosde plekken om in te breken. De meeste beklaagden pleegden de diefstallen om hun drugverslaving te bekostigen.

Vrijdag hebben zich een tachtigtal burgerlijke partijen aangemeld om schadevergoeding te vragen. Na het verhoor van de aanwezige beklaagden stelde de rechtbank een datum vast voor de voortzetting van de debatten. Vrijdag 14 mei komt het openbaar ministerie met het rekwisitoor. Nadien volgen de pleidooien van de raadsmannen.