Alain Courtois relativeert problemen Euro2000: "Niet het EK van Frankrijk"

Print
BRUSSEL - Op 9 maanden van de start zit EURO 2000 met de handen in het haar. Twee van zijn publiekstrekkers - Engeland en vooral wereldkampioen Frankrijk - dreigen niet aanwezig te zijn. "We hadden het liever anders gezien, maar het is niet het EK van Frankrijk", zegt tornooidirecteur Alain Courtois.
BR>Enkele uurtjes voor de aanvang van België - Marokko gaf Courtois zijn maandelijkse persconferentie. De teneur was dezelfde als de voorbije maanden: alles gaat redelijk goed met de voorbereiding op EURO 2000. Alleen zit het organisatiecomité verschrikkelijk verveeld met de resultaten van wereldkampioen Frankrijk. De 0-0 in Oekraïne heeft de kansen op kwalificatie voor de Fransen nog wat kleiner gemaakt. Courtois doet zijn best om de problemen te relativeren. "De kalender van Oekraïne is toch moeilijker dan die van Frankrijk?"
Hoe erg zou een niet-deelname van Frankrijk zijn?
"Dat is het probleem van Frankrijk zelf. Natuurlijk zou het voor ons veel beter zijn mocht de wereldkampioen hier zijn. Maar ik stel vast dat Italië, Spanje en Duitsland wel al gekwalificeerd zijn. En Frankrijk kan EURO 2000 nog via de barragematchen bereiken."
Verliest een tornooi zonder Frankrijk niet veel van zijn waarde?
"Nee, zeker niet. Er zijn ploegen die minder in de schijnwerpers staan, maar die heel veel supporters lokken. Zweden, Noorwegen en zelfs Tsjechië nemen heel veel fans mee. Op het EK in Engeland waren op een bepaald moment 10.000 Tsjechen. En dan zijn Nederland en België nog veel beter bereikbaar. Kijk, we organiseren het EK voor de 16 gekwalificeerde landen. Niet specifiek voor Frankrijk of Engeland. Met of zonder Frankrijk: het EK blijft het derde grootste evenement van het jaar."
Iets anders: Nederland - België leek op een trucage om EURO 2000 wat extra glans te geven.
(Lacht:) "Nee, ik denk niet dat die match getrukeerd werd. Maar het was wel een schitterende zaak voor het tornooi. De sfeer was ook goed. Niemand had zo'n wedstrijd verwacht, maar ik had mijn Nederlandse collega's gewaarschuwd dat België gelijk zou spelen."
Wat het extra-sportieve betreft, blijven akkoorden tussen ISL (het bureau dat de rechten koopt en verkoopt) en de steden uit.
"Er is beslist dat ISL met elke stad afzonderlijk tot een akkoord zal komen. Wat waar is voor Amsterdam, hoeft dat niet te zijn voor Charleroi. Maar er doen veel misverstanden de ronde over ISL. ISL zegt: 'Wij willen geen anarchie, in een omtrek van 2 km rond het stadion mag geen ander bier geserveerd worden dan hoofdsponsor Carlsberg'. Maar ik heb al gehoord dat men sprak van 20 km. Dat is ridicuul. Jupiler mag hier wat verder wel verkocht worden."
En dan zijn er de tests: Brugge was een ramp, het verkeer in Rotterdam was dat nog erger.
"Wij hebben in de voorbereidingsmatchen enkel de mixed zones voor de pers en de toegang naar de stadions getest. Met verkeer in Rotterdam hebben wij niets mee te maken. Het was de Nederlandse politie die een route heeft uitgestippeld en een test heeft uitgevoerd. Er waren ook feesten in de binnenstad en er waren werken rond de Kuip. De test die vanavond (gisterenavond, nvdr) in Luik plaatsvindt, is ook een organisatie van de politie. Ik moet doen wat de rijkswacht zegt. Maar de mobiliteit is voor ons nog niet prioritair. Onze sites moeten op alles getest worden. De finale van de Beker van België, 10 dagen voor de start van EURO 2000, moet de generale repetitie zijn."
De ticketverkoop noemen jullie een succes.
"Van de 400.000 tickets die in de eerste fase te koop werden gesteld zijn er al 396.000 de deur uit. Er zijn er nog 2.000 voor Charleroi en 2.000 voor Luik, en dat voor matchen zonder reekshoofden. In Engeland geraakten in de eerste verkoopfase slechts 40% van de beschikbare tickets verkocht. De hospitality-pakketten (met diner, cocktail en drank, nvdr) voor bedrijven zijn ook zeer in trek. Er zijn er maar 62.000 beschikbaar en er hebben al 1.200 bedrijven interesse getoond. Zij kunnen maximaal 10 tickets krijgen."
Hoe druk is het leven van een tornooidirecteur?
(Zucht:) "Ik ben heel moe. En dan is EURO 2000 nog 9 maanden ver."