Nieuwe topman Alitalia moet nieuw herstelplan schrijven

De Italiaanse regering en vertegenwoordigers van de vakbonden zijn het donderdag in Rome eens geworden over een nieuw reddingsplan voor de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia. Hoe het plan er precies zal uitzien en of er ontslagen vallen, is nog niet duidelijk.

Belga

De regering benoemde Giancarlo Cimoli, totnogtoe de baas van de Italiaanse spoorwegen, tot nieuwe topman van Alitalia. Hij cumuleert de functie van bestuursvoorzitter en afgevaardigd bestuurder. Het is de tweede personeelswissel aan de top van het noodlijdende bedrijf in drie maanden. Het voorstel van gedelegeerd bestuurder Marco Zanichelli om meer dan 3.000 banen te schrappen leidde vorige week tot een staking van het personeel.

Door een nieuwe topmanager aan te stellen stelt premier Berlusconi een beslissing over het definitieve lot van Alitalia uit tot na de Europese verkiezingen van 13 juni. Volgens minister van Financiën Giulio Tremonti is er over de vereffening van de luchtvaartmaatschappij niet gesproken.

Het nieuwe industriële plan dat in de komende weken vorm moet krijgen, zal gelijkaardig moeten zijn aan dat van andere Europese maatschappijen, luidt het in regeringskringen. Over banenverlies wordt gezwegen.

De regering, die nu een participatie heeft van ruim 62 procent, mikt voorts op een kapitaalsverhoging "met de inbreng van privé-investeerders". Ze zegt daarbij de Europese regels te zullen volgen.

Tijdens het gesprek met de bonden kwam voorts een splitsing van de luchtvaartmaatschappij aan bod in een operationele entiteit en een dienstverlenende entiteit. Beide vennootschappen zouden dan tot een gemeenschappelijke holding behoren. Maar over dat punt zijn blijkbaar geen definitieve beslissingen genomen.

Alitalia zou in de eerste vier maanden van het jaar 250 miljoen euro verlies gemaakt hebben. De luchtvaartmaatschappij, die bijna 60 jaar bestaat, heeft 22.000 werknemers.