Britse troepen slaan aanval in Basra af

Britse troepen hebben zaterdag een aanval van Moqtada al-Sadr militanten afgeslaan in de Zuid-Iraakse stad Basra. Ook in de stad Amara werd zaterdag hevig gevochten.

AP Ned

BR> Honderden militanten probeerden in Basra gewapend met granaten en geweren de controle over overheidsgebouwen over te nemen. Bij de gevechten kwamen volgens volgens het Britse ministerie van Defensie twee Irakezen om het leven, vijf Britse soldaten zouden zijn gewond.

Volgens het ministerie verzamelden de militanten in Basra rond 7.45 uur plaatselijke tijd. Een groep probeerde het gouverneursgebouw te bestormen, maar werd afgeweerd door Britse troepen.

Tegen de namiddag zou de rust in Basra zijn teruggekeerd. Volgens een woordvoerder is de situatie "onder controle". Speculaties in Londen beweren dat de hevige rellen grotendeels het gevolg zijn van de foto's die deze week werden gepubliceerd in verscheidene media. Daarop is te zien hoe soldaten van de coalitietroepen Iraakse gevangenen mishandelen.

De gevechten komen één dag nadat sjeik Abdul-Sattar al-Bahadli, al-Sadr's topman in Basra, tijdens het vrijdaggebed verklaarde dat wie een Brits soldaat kan gevangennemen, daar een beloning van 400 dollar voor krijgt. "Elke Irakees die een vrouwelijke soldaat gevangen neemt, mag haar houden als slavin of geschenk", aldus al-Bahadli.

Ook in Amara, 160 kilometer ten noord-westen van Basra, is hevig gevochten. Volgens een woordvoerder zouden daarbij vijf Britse soldaten zijn gewond geraakt. Volgens een ziekenhuisdokter in de stad zijn drie militairen om het leven gekomen. Na de aanvallen verterkten de Britse troepen hun aanwezigheid in beide steden.

Ook elders in Irak was het onrustig. In Hilla, 80 kilometer ten zuiden van Bagdad, werd onderzoeksrechter Haitman al-Tatlawi door onbekenden doodgeschoten toen hij in de binnenstad lunchte, aldus politiebronnen.