Maker internetvirus Sasser in Duitsland opgepakt

Een 18-jarige jongen uit de Duitse deelstaat Nedersaksen heeft vermoedelijk de computerworm Sasser gemaakt en op internet losgelaten. De scholier is vrijdag aangehouden in het dorp Waffensen, heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

Belga

BR> De tiener legde meteen na zijn aanhouding een bekentenis af en mocht daarna weer naar huis. Hij kan wegens computersabotage tot vijf jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Hoe de politie de jongen op het spoor is gekomen, was niet meteen duidelijk. Volgens het blad Der Spiegel waren ook de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en FBI betrokken bij de jacht op de maker van de worm.

Wereldwijd zijn de afgelopen week honderdduizenden pc's door Sasser ontregeld geraakt. De worm verspreidt zich niet als attachment van een e-mail, zoals computervirussen doen, maar op eigen kracht, via een fout in de beveiliging van Windows. Inmiddels zijn er vier versies van de worm gesignaleerd. Of de 18-jarige voor alle vier verantwoordelijk is, wordt nog onderzocht. De worm richt geen blijvende schade aan, maar kan er wel voor zorgen dat de computer vastloopt en telkens opnieuw opstart. Microsoft heeft inmiddels een 'patch' ontwikkeld om de fout in de software te herstellen.