Rode Kruis schetst beeld van systematische mishandeling

Via de Amerikaanse krant The Washington Post is het rapport van het Rode Kruis over de mishandeling van gevangenen in Irak openbaar geworden. Het Rode Kruis zegt het uitlekken te betreuren, maar heeft de authenticiteit van het rapport wel bevestigd.

AP Ned

BR> Dat is uniek, omdat het Rode Kruis strikt neutraal wil zijn en zijn bevindingen normaal gesproken geheim houdt.

Volgens het Rode Kruis zijn niet alleen in de beruchte gevangenis Abu Ghraib bij Bagdad gevangenen mishandeld, maar ook elders, onder meer in kampen in de provincie Ramadi ten noorden van Bagdad, op een voormalig treinstation bij de Syrische grens en op diverse overheids- en politiegebouwen in Bagdad.

Amerikaanse militairen gebruiken geregeld excessief geweld, zowel bij de arrestatie en als tijdens de detentie van gevangenen. Dat leidt tot verwondingen en in sommige gevallen tot de dood. Tijdens verhoor worden de gevangenen geregeld fysiek en psychologisch misbruikt. Gevangenen worden langdurig in hun eentje opgesloten in cellen zonder daglicht. Bezittingen van arrestanten worden in beslag genomen.

Gevangenen krijgen geregeld een kap over het hoofd, soms dagenlang. Daardoor wordt hen het zicht ontnomen, maar raken zij ook gedesoriënteerd en kunnen zij moeilijk ademhalen. Gevangenen krijgen langdurig strakke handboeien om, wat leidt tot verwondingen en in sommige gevallen tot blijvende lichamelijke schade.

Gevangenen worden geschopt en geslagen, soms met pistolen en geweren, en op alle delen van het lichaam.

Gevangenen krijgen een laars in de nek en worden met het gezicht tegen de grond gedrukt. Gevangenen worden bedreigd. Gevangenen worden naakt en alleen opgesloten in een lege cel zonder licht, met in de cel een latrine. Gevangenen moeten naakt rondlopen terwijl anderen toekijken, soms geblinddoekt of met vrouwenondergoed aan. Gevangenen moeten langdurig naakt poseren, terwijl bewakers hen uitlachen en foto's van hen maken.

Gevangenen worden langdurig aan de tralies van hun celdeur vastgeketend in een oncomfortabele positie, die fysieke pijn veroorzaakt. Gevangenen krijgen een kap over hun hoofd en worden langdurig blootgesteld aan luide muziek of de hitte van de zon. Gevangenen worden gedwongen langdurig in moeilijke houdingen te blijven staan, zoals hurkend met de armen geheven.

Volgens het Rode Kruis heeft de militaire inlichtingendienst van de Amerikanen al deze methoden op een systematische wijze gebruikt om bekentenissen en inlichtingen af te dwingen van mensen die gevangen waren genomen in verband met geweld tegen de westerse bezettingsmacht en van mensen die "van inlichtingenwaarde" werden geacht.

Het Rode Kruis heeft het rapport opgesteld voor de hoogste Amerikaanse bestuurders in Irak. Het was niet de bedoeling dat anderen het in handen zouden krijgen, maar de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld heeft gezegd het Congres het wat hem betreft mag inzien. Het Rode Kruis zegt nog niet te weten of het daar toestemming voor zou geven.