Turks parlement schaft staatsveiligheidsrechtbanken af

Het Turkse parlement heeft vrijdag besloten de omstreden staatsveiligheidsrechtbanken en enkele andere overblijfselen van de militaire dictatuur af te schaffen.

AP Ned

BR> De maatregel is onderdeel van de hervormingen die Turkije doorvoert om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

De staatsveiligheidsrechtbanken, semi-militaire tribunalen met vergaande bevoegdheden, hebben duizenden vonnissen uitgesproken tegen Koerdische verdachten die beschuldigd werden van het steunen van separatistische bewegingen.

De opheffing van de staatsveiligheidsrechtbanken werd met een overweldigende meerderheid van 457 tegen 8 stemmen aangenomen. De rol van het leger in het openbaar bestuur wordt kleiner en de militairen verliezen hun rol bij benoemingen aan universiteiten. De financiën van het leger worden transparanter.

De regering van premier Recep Tayyip Erdogan zet alles op alles om eind dit jaar een positief antwoord te krijgen op het verzoek om de onderhandelingen over toetreding tot de EU te openen. De Turkse regering is in hoog tempo bezig met het doorvoeren van politieke en sociaal-economische hervormingen om te voldoen aan de vanuit Brussel gestelde voorwaarden.

Het Europees Parlement uitte begin vorige maand echter forse kritiek op het Turkse hervormingsbeleid. Ankara heeft volgens het Europarlement onvoldoende van de aanbevelingen die de EU de afgelopen jaren heeft gedaan omgezet in wetgeving of beleid. Ook de Europese Commissie sprak zich in haar laatste analyse negatief uit over de Turkse hervormingen.