Zuid-Afrika is favoriet voor organisatie WK voetbal 2010

"Zuid-Afrika heeft het potentieel om een uitstekend WK te organiseren", dat staat te lezen in een rapport van het inspectieteam voor het WK voetbal in 2010, waar de Belg Jan Peeters voorzitter van is.

Belga

Ook Michel Sablon is lid van het team. De bevindingen van het team werden dinsdag bekendgemaakt door de wereldvoetbalbond (FIFA). Volgens het 95 pagina's tellende rapport is Zuid-Afrika dus topfavoriet om het WK te mogen organiseren.

Egypte en Marokko zijn belangrijke outsiders. Beide landen "hebben het potentieel om een heel goed WK te organiseren", oordeelt het inspectieteam. Voor de twee andere kandidaten, Tunesië en Libië, lijken de kansen miniem.

Volgens FIFA-voorzitter Joseph Blatter toont het rapport aan dat minstens drie kandidaten het potentieel hebben om het WK 2010 te organiseren. Een gezamenlijke kandidatuur sluit Blatter uit. Tunesië en Libië hadden die wens uitgedrukt.

De definitieve beslissing over de toekenning wordt op 15 mei in Zürich genomen door het uitvoerend comité van de FIFA, na een laatste hoorzitting van alle kandidaten. De hoorzittingen vangen aan op vrijdag 14 mei.