Nultolerantie tegenover schwalbes op Euro 2004

De Europese Voetbalbond UEFA heeft de scheidsrechters voor komend Europees kampioenschap in Portugal (12 juni-4 juli) enkele nieuwe richtlijnen meegegeven. De klemtoon ligt op het bestraffen van schwalbes en hard en gevaarlijk spel.

Belga

Ook de vliegende tackles, ongepast gedrag tegenover de scheidsrechters en pogingen om tijd te winnen zullen op het EK niet door de vingers gezien worden, verklaarde Ken Ridden, vice-voorzitter van de Scheidsrechterscomissie van de UEFA.

"Er zal geen plaats zijn voor brutalitiet", bevestigde Ridden na een vierdaagse trainingsstage in het noorden van Portugal, waar de 12 scheidsrechters en 24 assistent-scheidsrechters voor Euro 2004 aanwezig waren.

Ridden voegde eraan toe de spelleiders ook regels meegekregen hebben om schwalbes te bestraffen. Ook de buitenspelregels, vaak onderwerp van discussie, werden op de stage uitvoerig besproken. "We zullen de bestaande regels volgen, maar we zullen hard optreden", verklaarde Lucilio Baptista, een van de aanwezige scheidsrechters op de stage.

Daarnaast zullen de refs ook spelers die bij het vieren van een doelpunt hun truitje uittrekken, met een gele kaart bestraffen.

Aangeboden door onze partners