Cardoen reikt oplossingen aan voor overlast automarkt Wilrijk

De organisator van de automarkt in Wilrijk wil zelf maatregelen treffen tegen de overlast die de markt teweegbrengt, zo zegt Karel Cardoen, de verhuurder van de terreinen van de markt. Het Antwerpse schepencollege maakte vrijdag bekend dat het de automarkt op termijn wil sluiten wegens de grote overlast die ze veroorzaakt.

Belga

De automarkt vindt iedere zondag plaats op de terreinen van Autostad, eigendom van Cardoen. De politie moet hoe langer hoe meer optreden om de markt in goede banen te leiden. Op de terreinen, bestemd als industriegebied, mogen wettelijk gezien geen markten gehouden worden.

"Er ligt een plan klaar om duizend bijkomende parkeerplaatsen te creëren in Autostad en een ontsluitingsweg naar de Terbekehofdreef aan te leggen", aldus Cardoen in een mededeling. "Op die manier kunnen bezoekers van de automarkt in Autostad zelf parkeren. Dit zou een definitief einde moeten maken van de overlast aan de A12." Om de meerkost voor de politie op te vangen, is de organisator van de markt voorts bereid een taks te heffen per voertuig dat op de markt te koop wordt aangeboden.

Op de automarkt worden meestal oudere occasies verkocht. Volgens Cardoen hebben de Belgische garages hier geen interesse voor omdat op elke auto die ze verkopen in België, ook garantie moet worden gegeven. "Op de automarkt kan een particulier of handelaar zijn oude auto verkopen aan buitenlanders. Dankzij deze markt worden toch zo'n 30.000 auto's per jaar aangeboden. Auto's die anders gedumpt zouden worden of bij schroothandelaars zouden terecht komen."

Cardoen hoopt zo snel mogelijk met alle betrokken partijen rond de tafel te zitten om tot een oplossing te komen. Zoniet gaan er volgens hem zo'n honderd rechtstreekse en onrechtstreekse banen verloren.