Zinneke Parade trekt 100.000 toeschouwers

In Brussel is zaterdag de tweejaarlijkse Zinneke Parade voor de derde keer in haar bestaan door de straten van de hoofdstad getrokken. De kleurrijke optocht trok zo'n 100.000 toeschouwers.

Belga

Die keken naar een stoet met bijna 4.000 figuranten, die vooral heel veel muzikale pret maakten. Daar kon het grijze weer niets aan veranderen. Het thema van de parade was dit jaar 'Het lichaam in de stad'.

De Zinneke Parade bestond eigenlijk uit vijf stoeten of polen. Die vertrokken op verschillende tijdstippen, de eerste omstreeks 13 uur, en uit alle windstreken van het Brusselse gewest (het noordelijke Schaarbeek, noordwestelijke Molenbeek, het zuidwestelijke Anderlecht, de Marollen in het zuiden en St-Gillis en Elsene in het oosten). De vijf stoeten mondden allemaal uit op de Anspachlaan, de centrale as door Brussel. Om 19 uur moet de laatste pool van de parade gepasseerd zijn. De ruim 3.600 figuranten zagen er bijzonder kleurrijk uit en trokken zich bitter weinig aan van het grijze weer. Ze zorgden voor veel pret. Vooral muzikaal dan, want de Zinneke Parade is toch ook veel trommels, trompetten en gedans.

De figuranten waren opgedeeld in een 50-tl 'Zinnoden' die elk verschillende werkgroepen verzamelen. Ze defileerden door de Brusselse binnenstad om "bruggen te slaan tussen de wijken en de culturen". Tijdens de stoet waren er onder meer folk, hip-hop, jazz, circusacts, dansen in alle genres en in aangepaste kostuums te zien en te horen.

De parade draaide rond vijf sleutelconcepten: het stadsontwerp, de ontmoeting, de kracht van de verbeelding, de verankering in de verschillende wijken en de inrichting van de publieke ruimte. "Het feest van Brussel, het feest van de buurten, een geste van verdraagzaamheid, een sociale uitdaging, een artistieke en eigentijdse creatie, gemeenschappelijk, veelkleurig en transcultureel," aldus de organisatoren.

Naast de traditionele parade staat er zaterdagavond nog veel meer op het programma. Zo animeren en feesten de Zinnekes nog verder in Molenbeek, Schaarbeek en op het Muntplein. 's Avonds zijn er in Sint-Gillis en Laken nog optredens en barbeques. Anderlecht en Elsene organiseren een Zinneke Bal.

De kleurrijke optocht vindt om de twee jaar in Brussel plaats. De Zinneke Parade trok voor het eerst door het gewest tijdens Brussel 2000, culturele hoofdstad van Europa. De stoet trok volgens de organisatoren zaterdag minder kijklustigen dan de vorige editie vanwege het slechte weer. Toen spraken sommige bronnen van 300.000 mensen. De organisatie geeft nu toe dat dat cijfers zwaar overdreven was en weigert daarom zelf nog schattingen te maken.

De lokale politie houdt voor deze editie bij 100.000 toeschouwers. Met de Zinneke Parade willen de organisatoren naar eigen zeggen opkomen voor "het recht op een stad voor iedereen. Voor Brussel een gelegenheid om zich te tonen als een natuurlijke smeltkroes van culturen, een stad waarin de participatie op buurtniveau belangrijk is.

Zinneke is een open beweging die de grenzen van het gewest overschrijdt: ze werkt samen met andere gemeenschappen en gewesten, steden en gemeenten, en opent haar organisatie naar Europa - dat Brussel als hoofdstad heeft gekozen - en naar de rest van de wereld."