Boerenbond kan gevolgen Cadmium-koeien moeilijk inschatten

De Boerenbond kan voorlopig de economische gevolgen van de maatregelen van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in verband met het cadmium in de nieren van de runderen moeilijk inschatten. "God zij dank is er niets aan de hand met het vlees en de melk", zegt Roger Saenen zaterdagmorgen in een reactie.

Belga

Een recente studie van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij toonde aan dat het gehalte aan cadmium in de nieren van de runderen rond de Umicore-vestigingen in de gemeenten Neerpelt, Overpelt, Lommel en Balen te hoog is. Mensen nemen de kankerverwekkende stof op via de lucht en voeding. Met het vlees en de melk van dieren is niets aan de hand, aldus Pascal Houbaert van het FAVV in Het Belang van Limburg.

Daarom vaardigt het FAVV vanaf 24 mei preventieve maatregelen uit. Van dieren die langer dan achttien maanden in één van de gemeenten verbleven en naar het slachthuis gaan, worden de ingewanden onderzocht en vernietigd. De nieren worden uit de voedselketen geweerd. Ook komt er een exportverbod. Dat moet vermijden dat de nieren in het buitenland in de voedselketen belanden.

Voorlopig zal de actie een maand duren. Het FAVV wil in die periode een 200-tal dieren monsteren. Op basis van die analyses worden verdere maatregelen genomen. Voorts bestaan er plannen om in de ruimere regio rond de Umicore-sites, in de gemeenten Mol, Hamont-Achel en Geel, ook dergelijke maatregelen in te voeren.

"Ik kan moeilijk inschatten wat ons te wachten staat", reageert woordvoerder Roger Saenen van de Boerenbond. "We weten officieel nog niet welke maatregelen er eventueel zullen volgen". Op het eerste gezicht "lijkt het nog niet zo erg", aldus nog Saenen, die erop wijst dat er met het vlees en de melk niets aan de hand is. Ook zouden de dieren wel nog in het binnenland mogen worden geconsumeerd. Saenen noemt de situatie alvast "niet bevordelijk voor het vertrouwen in de productie".

Umicore, OVAM en de Vlaamse regering sloten onlangs een akkoord over de sanering van de bodem in en rond de Umicore-vestigingen in Hoboken, Olen, Balen en Overpelt. Ook de woonwijken en de wijdere omgeving van de fabrieken worden weer gezond gemaakt.