Tom Compernolle en Kim Offergeld winnen 10 km van Knokke

Tom Compernolle en Kim Offergeld hebben zaterdag de 10 km van Knokke op hun naam geschreven. Beiden verstevigen ze meteen ook hun leiderspositie in de 'Run Classics Vlaanderen' na twee races en nemen ze een optie op de eindzege.

Belga

Tom Compernolle, vorige week in Antwerpen derde maar eerste landgenoot, bewees in de kustgemeente klaar te zijn voor zijn grote opdracht: het minimum halen op de 5000 meter en deelnemen aan de Spelen van Athene.

De West-Vlaming nam een furieuze start en schudde al na 2,5 kilometer Collignon, Nemeth, Van Geyte en Van Rie van zich af. Gestaag diepte hij de kloof met de achtervolgers uit. Na 7 km had hij al een voorsprong van 40 seconden, een bonus die hij tot het einde van de race behield. Met 29:14 op de 10 kilometer verbeterde hij het wedstrijdrecord met bijna driekwart minuut. De spurt om de tweede plaats werd gewonnen door de inmiddels 37-jarige Gino Van Geyte voor Christian Nemeth. Koen Van Rie werd vierde, de Waalse belofte Benjamin Barbier vijfde.

Bij de vrouwen leek Corinne Debaets even vrij spel te krijgen. Dat was zonder de waard gerekend, in casu Kim Offergeld. De Duffelse atlete, die in Antwerpen had gewonnen voor Debaets, was eerst niet van plan naar Knokke te komen. Uiteindelijk besliste ze toch de verplaatsing te maken, om op die manier haar uitgangspositie voor de eindzege te optimaliseren. Een goed besluit bleek, want al was Kim zeker niet zo sterk als in Antwerpen, ze kon kort voor het einde toch het verschil maken met de steeds weer verrassend uit de hoek komende Debaets. Sylvie en Els Verthé en Sylvie Mulle maakten de topvijf rond.