IOC sluit annuleringsverzekering af voor Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een verzekering van ruim 143 miljoen euro afgesloten om het risico te dekken dat de Olympische Spelen in Athene deze zomer niet doorgaan vanwege een oorlogssituatie, terrorisme of andere factoren. IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

AP Ned

De Griekse regering maakte tegelijkertijd bekend dat de Spelen ten minste een miljard euro duurder zullen worden dan is begroot.

Het IOC heeft een verzekering voor gehele en gedeeltelijke annulering afgesloten met een Londense groep verzekeraars. Het is voor het eerst dat het IOC zich verzekert tegen een mogelijke afzegging van de Spelen. In de polis zijn ook aardbevingen, overstromingen en andere externe factoren opgenomen. Volgens Rogge gaat het om een standaardmaatregel en heeft het niets te maken met een gebrek aan vertrouwen in de Griekse organisatie, die problemen kende met de veiligheid en vertragingen in de bouw. Het IOC is niet verzekerd tegen de mogelijkheid dat het werk niet op tijd klaar is.

De Griekse onderminister van financiën Christos Folias zei dat de nieuwe conservatieve regering "een slechte begroting" heeft geërfd van haar socialistische voorganger en dat de Spelen zeker een miljard euro duurder uitvallen. De conservatieven, die in maart de algemene verkiezingen wonnen, zijn momenteel bezig met een herziening van alle begrotingscijfers, waaronder die voor de Spelen.

Folias waarschuwde dat de overschrijdingen alleen betrekking hebben op de begroting voor 2004, zodat de werkelijke kosten veel hoger kunnen worden. "Er is voor dit jaar 1,4 miljard euro uitgetrokken, maar, uitgaande van de meest terughoudende schattingen, worden uitgaven van 2,4 miljard euro voorspeld", aldus Folias.

Hij zei niet of de overschrijdingen van dit jaar invloed zullen hebben op de totale begroting van de Spelen, die wordt geraamd op 4,6 miljard euro, maar er is al voorspeld dat ook dat bedrag wordt overschreden. "Je mag je eigen conclusies trekken", zei Folias. Ondertussen bezocht de Griekse onderminister van cultuur Fani Palli Petralia dinsdag de noordelijke stad Thessaloniki, waar het Olympische voetbaltoernooi deels zal plaatsvinden. Zij constateerde dat de werkzaamheden aan het stadion Kaftanzoglio en de toegangswegen naar het vliegveld achter op schema lopen en kwam met een vertrouwd advies: "We moeten het tempo verhogen om op tijd klaar te zijn."