Snooker: Tweede wereldtitel voor Ronnie O'Sullivan

De Engelsman Ronnie O'Sullivan heeft maandag voor de tweede keer in zijn carrière het Embassy WK snooker gewonnen. Hij won in de finale met 18-8 van de Schot Graeme Dott. O'Sullivan was eerder al eens de beste in 2001. Hij stijgt door zijn zege van de derde naar de eerste plaats op de wereldranglijst.

Belga

De 28-jarige O'Sullivan maakte zijn favorietenrol op meesterlijke wijze waar. Nadat het merendeel van de favorieten vroegtijdig werd uitgeschakeld, liet hij in de kwartfinales Anthony Hamilton met 13-3 achter zich. In de halve finales walste hij over Stephen Hendry. De grootste aller tijden kreeg een vernederende nederlaag te verwerken van 17-4.

In de finale tegen outsider Graeme Dott leek er aanvankelijk een verrassing in de maak. De kleine Schot nam een 5-0 voorsprong. Toen de diesel van O'Sullivan op toeren kwam zakte de 26-jarige Dott verder en verder weg in zijn zetel. Het werd 9-7 in de tweede, en 16-8 in de derde sessie. De vierde sessie werd een formaliteit, op pakweg 20 minuten maakte O'Sullivan er 18-8 van. Het was meteen elf jaar geleden dat een speler de finale won met tien of meer frames verschil. Hendry won in 1993 met 18-5 van Jimmy White. Voor O'Sullivan is het meteen een topseizoen. Hij is niet alleen wereldkampioen maar hij wordt meteen ook de nieuwe nummer één van de wereld. Hij houdt aan deze overwinning 375.000 euro over en is ook eindwinnaar van de LG Electronics Tour, een regelmatigheidscriterium waarin hij ook de nummer één is. Ook hier pakt hij 75.000 euro.

Voor de verliezende finalist Graeme Dott is er één troost: naast de cheque van 187.500 euro heeft hij terug zijn plaats in de top-16 teruggewonnen. Voor de aanvang van het toernooi stond hij nog op de 24ste plaats.

Alle top-10 spelers van vorig jaar behielden hun plaats in de top-10, maar er werd wel flink wat verschoven. Marco Fu en Chris Small zijn de nieuwkomers in de top-16 en dit ten koste van Quinten Hann en Joe Perry. Bjorn Haneveer sluit het seizoen af op de 53ste plaats, wat acht plaatsen winst is tegenover vorig seizoen.