Azië en FIFA sluiten compromis, boycot WK 2002 afgewend

Print
ZÜRICH - Een mogelijke Aziatische boycot van de wereldbeker in 2002 is afgewend. FIFA-voorzitter Sepp Blatter en sultan Ahmad Shah, de voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie (AFC), bereikten dinsdag een akkoord over de toewijzing van het aantal teams voor de eindronde in Japan en Zuid-Korea.
BR>De Aziatische landen eisten voor het eerste WK voetbal op het eigen continent een vijfde vertegenwoordiger. De AFC heeft nu het FIFA-compromis 'vier-plus' aanvaard: 4 vertegenwoordigers plus een barrageduel tegen een Europees land met een vijfde ticket als inzet. De exacte modaliteiten worden vastgelegd tijdens een zitting van het uitvoerend comité begin oktober in Las Vegas.
De wereldvoetbalbond verbond zich in de verklaring tot een herziening van het aantal Aziatische landen voor de wereldbeker in 2006. Zowel Blatter en sultan Shah noemden zich verheugd dat "de eenheid opnieuw is hersteld".
Japan en Zuid-Korea zijn als co-gastheren automatisch geplaatst. Twee Aziatische teams kwalificeren zich via de voorrondes. Zij krijgen nu eventueel gezelschap van een ander Aziatisch land na een play-off tegen een Europees land.
Het conflict ontstond op het FIFA-congres deze zomer in Los Angeles. Een voor 10 oktober gepland buitengewoon congres van de Aziatische landen over de boycot is na het ondertekende akkoord afgelast.