Zoon Milo eert overleden François Cools

AARTSELAAR -

Vrijdag is in Aartselaar op 81-jarige leeftijd François Cools overleden. De vooral als ploegleider en gangmaker bekend staande Antwerpenaar was al lang ziek. Op de jaarmarkt van Wilrijk had hij dolgraag als eregast gefungeerd. Maar het ging niet meer. Het eens zo krachtige lichaam wilde niet langer mee.

Karel Lemmens

BR>

"Het is misschien logisch dat de mensen mijn vader nog vooral kennen als ploegleider en gangmaker, maar daarmee wordt hem veel te kort gedaan", zegt zijn treurende zoon Milo. "Hij was in zijn jonge jaren ook een uitzonderlijk sportman. In 1940 werd hij bij de profs nationaal kampioen snelheid op de piste door in de finale Poeske Scherens, toen in volle glorieperiode, te kloppen."

"En in 1942 kreeg hij opnieuw de driekleur omgord, ditmaal als omniumkampioen. Hij moest daarvoor Karel Kaers, nog zo'n kanjer, achter zich houden. Om maar te zeggen dat hij op sportief vlak ook zijn sporen verdiend heeft."

"Later werd hij door mevrouw Gemoets van het toenmalige team Poeders Dokter Mann aangezocht om Frans Teughels als ploegleider op te volgen. Dat werd zijn tweede succesperiode. Met een vrij beperkt budget behaalde hij toch grote successen. Hij mag een aantal pluimen op zijn hoed steken, want hij kneedde ondermeer Herman Vanspringel, Jos Huysmans en Georges Pintens tot uitstekende renners."

"Zijn grootste ontgoocheling als ploegleider beleefde hij uiteraard in 1968 in de Ronde vn Frankrijk, toen Vanspringel met luttele seconden de eindzege moest laten aan Jan Janssen. Later maakte hij als gangmaker in Bordeaux-Parijs wel sportieve hoogtepunten mee met diezelfde Vanspringel.

"Maar ook als mens schat ik hem bijzonder hoog in", benadrukt Milo, zelf ex-renner en ooit nog koersend onder leiding van vader. "Ik heb altijd een uitstekende relatie met hem gehad. Ik heb nooit tevergeefs beroep op hem mogen doen. Hij was een eerder introvert, maar wel zeer begripvol man, die evenwel alles wist en gezien had. Hij verstond ook de kunst van het relativeren en kon iets op fijnzinnige manier duidelijk maken. Een anecdote waarvan ik zelf getuige was bewijst dat treffend."

"Tijdens een rittenwedstrijd in Frankrijk zagen we dat de renners van Lomme Driessens 's avonds champagne kregen bij het avondmaal. Daar werd jaloers naar gekeken door de renners van onze ploeg, waarop mijn vader als volgt reageerde: Wie het gewend is om bij zijn avondmaal thuis champagne te drinken mag van mij nu bestellen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer