België steunt Chinese vraag voor einde wapenembargo

Woensdag is de Chinese premier Wen Jiabao op bezoek bij premier Guy Verhofstadt. Als de Chinese vraag om opheffing van het Europees wapenembargo aan bod komt, zal België voor de opheffing hiervan pleiten.

Belga

Premier Verhofstadt zal het standpunt van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel herhalen. Op 24 april te Luxemburg, na afloop van de raad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie, bepleitte Michel de onvoorwaardelijke opheffing van het wapenembargo.

Michel stelde toen ook dat de opheffing van het embargo niet aan voorwaarden gebonden mag worden. Wel meende de minister dat de opheffing vergemakkelijkt wordt als China enkele "gestes" inzake de mensenrechten zou doen.

Het Europees wapenembargo werd in 1989, na de dramatische gebeurtenissen op het Tiananmenplein, beslist. Op de Europese Raad van december kwam de kwestie op vraag van de Franse president Jacques Chirac onverwacht op de agenda. Sindsdien hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie er zich al twee keer over beraden. Tot dusver zonder resultaat, want diverse landen, ondermeer Groot-Brittannië en Zweden, zijn er tegen gekant.