Vivant met tienpuntenprogramma naar de verkiezingen

De partij Vivant, die op 13 juni in een kartel met de VLD naar de Vlaamse en Europese verkiezingen trekt, dingt met een tienpuntenprogramma naar de gunst van de kiezer.

Belga

Een groot deel van de voorstellen situeert zich in de fiscale sfeer, het stokpaardje van de partij van zakenman Roland Duchâtelet. Eén van de programmapunten is de afschaffing van de belasting op de lonen voor zorgdiensten.

De partij is voorstander van het invoeren van "zorgcheques". Dat moet arbeidsplaatsen in de zorgsector scheppen en het gebrek aan personeel in bejaardenhuizen en de thuisverpleging helpen opvangen. Ook andere domeinen in de zorgverlening zouden van de cheques kunnen gebruik maken.

Daarnaast pleit Vivant voor het belastingvrij maken van "huis-, tuin- en keukendiensten" en wil ze de sociale lasten afschaffen op extra horeca-personeel tijdens de zomermaanden.

Om het ondernemerschap te stimuleren, stelt Vivant voor dat alle startende en kleine zelfstandigen het statuut van werknemer behouden of krijgen. Ook moet bij de aanwerving van een eerste werknemer de belasting op het loon worden afgeschaft. Een "vrijheidsinkomen" van 400 euro per maand voor jongeren tussen 18 en 26 jaar moet hen de kans geven hun studies te betalen en werk te zoeken dat bij hun past.