Kinderen hebben alsmaar hogere bloeddruk

Amerikaanse kinderen en adolescenten hebben de voorbije tien jaar een alsmaar hogere bloeddruk gekregen.

Belga

Dat blijkt uit cijfers die dinsdag gepubliceerd worden in het vakblad Journal of the American Medical Association. Reden daarvoor is het toenemend aantal kinderen dat met overgewicht kampt. Volgens Robert Lins, nefroloog in het Antwerpse Stuyvenbergziekenhuis, doet het probleem zich ook in België voor. Hoge bloeddruk kan hart- en vaataandoeningen veroorzaken.

De Amerikaanse onderzoekers peilden naar de toestand van acht- tot zeventienjarigen in 1994, 1998 en 2000. "We stelden in die tijdsspanne een significante verhoging van de bloeddruk bij de kinderen vast", zo zegt wetenschapper Paul Muntner van de Tulane-universiteit in New Orleans.

In dezelfde periode steeg het aantal Amerikaanse jongens met overgewicht van 11,3 naar 15,5 procent en het aantal meisjes van 9,7 naar 15,5 procent. De Amerikaanse onderzoekers zien daarin een verklaring voor hun alsmaar hogere bloeddruk.

Robert Lins, nefroloog en voorzitter van het Belgische hypertensiecomité, beaamt dat overgewicht het risico op een te hoge bloeddruk sterk doet toenemen. En hij wijst erop dat ook in België 30 procent van de kinderen met overgewicht kampt.