Provinciale subsidies voor beveiliging zelfstandige ondernemers

De Limburgse gemeenten die initiatieven nemen om de veiligheid van zelfstandige ondernemers in de handelskernen te verhogen, kunnen voortaan aanspraak maken op een provinciale subsidie. Die bedraagt maximaal 12.500 euro.

Belga

De Limburgse bestendige deputatie kende dinsdag de eerste subsidie aan Sint-Truiden toe voor het project "Integrale veiligheid zelfstandige ondernemers". Dat maakte gedeputeerde voor economie Marc Vandeput (CD&V) dinsdag bekend.

Uit een onderzoek dat de ondernemersorganisatie Unizo-Limburg uitvoerde, bleek dat het merendeel van de Limburgse ondernemers zich onveilig voelt en dat één op vijf het afgelopen jaar het slachtoffer was van criminaliteit. De zelfstandigen noemden een betere samenwerking tussen de ondernemers, de politie, de gemeenten en het gerecht een prioriteit.

De initiatieven die voor een subsidie in aanmerking komen, variëren van het opstarten van overlegfora en een gestructureerde informatie-uitwisseling via netwerken tot het opzetten van buurtinformatienetwerken en het geven van technisch advies en trainingen, zo verduidelijkt Vandeput.

De lokale politie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken ontwikkelde als eerste een aantal initiatieven om de veiligheid van de winkeliers en handelaars te garanderen. Zo werden onder meer anti-rampaaltjes geplaatst en organiseerde de politie de projecten rond "technopreventief advies". In Sint-Truiden werd ook een veiligheidsactie voor artsen en apothekers op poten gezet.