Toestand op Genks woonwagenpark aangeklaagd

Dokters van Geneeskunde voor het Volk hebben dinsdagmorgen de mensonterende toestand van de bewoners van het Genkse woonwagenpark Driehoeven aangeklaagd. Daar vertoeven zeven gezinnen illegaal bij gebrek aan beschikbare standplaatsen.

Belga

Ze moeten het zonder water en elektriciteit stellen. De dokters vragen dat er voor deze mensen dringend een oplossing wordt gezocht omdat het gebrek aan elementaire voorzieningen medische en hygiënische problemen veroorzaakt, aldus Bianca Booms van Geneeskunde voor het Volk.

Twee van de gezinnen moesten dinsdag ook voor de vrederechter verschijnen omdat ze weigeren het terrein te verlaten. Ze riskeren een dwangsom van 250 euro per dag ze illegaal op het terrein verblijven. De behandeling werd uitgesteld naar 18 mei om de verdediging toe te laten de nodige bewijsstukken bij te brengen en het dossier verder te bestuderen.

Volgens Booms vraagt de situatie van de woonwagenbewoners dringend om een oplossing. "Tegen het einde van dit jaar zou er een oplossing voor de bewoners komen, maar omwille van de ronduit slechte kwaliteit van de leefomgeving van de bewoners vragen we dat de gezinnen die er momenteel noodgedwongen illegaal verblijven zo snel mogelijk in een bestaand woonwagenterrein in Limburg worden ondergebracht", zo luidt het.

Door het gebrek aan water en elektriciteit moeten de kinderen en de volwassenen hun behoeften in het naburige bos doen, kunnen zwangere vrouwen niet fatsoenlijk verzorgd worden en wordt er met behulp van onveilige petroleumvuurtjes verwarmd, aldus nog de dokters van Geneeskunde voor het Volk. "Sommige kinderen die een luchtwegeninfectie hebben opgelopen, kunnen ook niet aërosollen omdat er geen elektriciteit is", zo luidt het nog.

Aangeboden door onze partners