Kwart bedrijven uit auto-industrie wil naar buitenland uitwijken

Een kwart van de Belgische bedrijven die actief zijn in de auto-industrie, heeft plannen om geheel of gedeeltelijk naar Oost-Europa of Azië uit te wijken.

Belga

Dit blijkt uit een enquête van Agoria en Febiac, de federaties van de technologie- en de auto-industrie. Anderzijds heeft bijna de helft van de ondervraagde ondernemingen uitbreidingsplannen.

De sectororganisaties maakten de resultaten van de enquête woensdag in Brussel bekend. Achtenzestig bedrijven (waaronder ook enkele grote spelers) reageerden op de vragen. Meer dan de helft daarvan is (gedeeltelijk) afhankelijk van de grote assemblagefabrieken en zegt dat ze de komende tien jaar actief kunnen blijven in ons land. Bijna de helft exporteert meer dan 75 procent van de omzet en het merendeel (85 pct) besteedt minder dan tien procent aan onderzoek en ontwikkeling.

In de Belgische auto-industrie zijn ruim 300 bedrijven actief die ongeveer 100.000 mensen tewerkstellen, zei directeur Pieter Donck van Agoria Automotve op de persconferentie. Rond de vier grote assemblagebedrijven (Ford, Opel, Volkswagen en Volvo) heeft zich een complex net van toeleveranciers en diensten gesponnen dat groter wordt naarmate meer activiteiten worden uitbesteed. Donck pleitte voor inspanningen voor het behoud van de auto-industrie in België, "want zonder de industrie vallen ook de diensten weg".