Treinverbod voor agressieve reizigers

De rechtbanken zullen agressieve reizigers een trein- en stationsverbod kunnen opleggen, naar analogie met het stadionverbod voor voetbalhooligans.

Belga

Dat is een van de verweermiddelen waarmee minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte de toenemende agressie in treinen en op perrons een halt wil toeroepen.

Het treinverbod is een onderdeel van een nieuw wetsontwerp over de veiligheid op perrons en in treinen. De nieuwe wet geeft de veiligheidsagenten van de NMBS meer bevoegdheden. Ze zullen ook worden uitgerust met pepperspray en handboeien. Een wapenstok krijgen ze niet.

Roger Van Hove van de socialistische vakbond ACOD kent nog niet alle details van het veiligheidsplan van de NMBS maar juicht het initiatief toe. "We zijn tevreden. Veel meer dan dit kan je niet doen. Onze veiligheidsdienst zou eindelijk meer bevoegdheden krijgen. Vroeger kon ons personeel zich niet eens verdedigen. Bovendien zou de federale overheid ons 100 bijkomende mensen geven die ze ook betaalt. Die extra mankracht is nodig," zegt Van Hove.