EP weigert nieuwe stemming over passagiersgegevens

Het Europees parlement heeft dinsdag met 343 tegen 301 stemmen een verzoek van de regeringen van de Europese Unie afgewezen om opnieuw te stemmen over de omstreden uitwisseling van passagiersgegevens op transatlantische vluchten.

Belga

Het parlement besloot vorige maand met een kleine meerderheid zich tot het Europese Hof van Justitie te wenden om de rechters te laten uitmaken of een vorig jaar december gesloten principeakkoord over de uitwisseling van de gegevens tussen de EU en de Verenigde Staten in overeenstemming is met het recht op privacy van Europese burgers. De stap was een tegenslag voor de EU-regeringen, die graag hun samenwerking met Washington op het gebied van antiterreurbestrijding willen verbeteren.

De Amerikaanse regering eist van luchtvaartmaatschappijen die van Europa naar de VS vliegen dat zij gedetailleerde informatie over hun passagiers leveren, waaronder voedselvoorkeur en creditcardgegevens. Als de maatschappijen niet meewerken, kunnen zij boetes van maximaal zesduizend dollar per passagier krijgen en zelfs hun landingsrechten verliezen.

Tony Bunyan van Statewatch, een in Londen gevestigde burgerrechtenbeweging, zei dat de EU-regeringen en de Amerikaanse missie in Brussel op de parlementsleden van de tien nieuwe lidstaten rekenden om de vorige besluiten ongedaan te maken. "In plaats daarvan werd de meerderheid tegen de overeenkomst groter. Dit is goed nieuws."

De Europese regeringen en de Europese Commissie hadden op grond van een speciale spoedprocedure het parlement verzocht de maatregel deze week opnieuw op de agenda te plaatsen. In de praktijk heeft het verzet tegen de uitwisseling van gegevens weinig zin: er zijn al interim-maatregelen van kracht die verder gaan dan het voorlopige akkoord. Als het hof echter besluit dat het akkoord in strijd is met de privacywetgeving van de EU, kan het de Europese Commissie verplichten tot juridische stappen tegen de vliegmaatschappijen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat transatlantische vluchten komen te vervallen.