Computervirus Sasser besmet computers over heel de wereld

Een nieuwe versie van het internetvirus Sasser teistert computers over de hele wereld. Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft waarschuwde twee weken geleden al voor het nieuwe virus dat zich verspreidt via een lek in het besturingsprogramma Microsoft Windows.

Belga

Computers zonder firewall en antivirusprogramma zijn makkelijke prooien voor het virus, dat binnendringt via de openstaande internetverbinding. "Het is reeds de derde variant van het virus, Sasser-c genaamd. Het virus kan eender welke aangesloten computer infecteren en verspreidt zich in tegenstelling met andere virussen niet via e-mails, zegt Mikko Hyppoenen, hoofd van de antivirus onderzoeksafdeling van de Finse firma F-Secure. Het virus verhindert het gebruik van de computer maar is volgens Hyppoenen ongevaarlijk. "We schatten dat het virus wereldwijd ongeveer 6 miljoen computers heeft besmet, dat is ongeveer 1 procent van alle computers over heel de wereld", aldus F-secure.

Het Sasservirus heeft dan ook in Frankrijk al verscheidene grote ondernemingen besmet zodat ze gedwongen werden om bepaalde diensten tijdelijk te onderbreken. In Helsinki heeft Sampo, de derde belangrijkste bank van Finland, maandag uit voorzorg 130 filialen gesloten. "We hebben besloten om onze filialen uit voorzorg te sluiten, omdat we weten dat onze anti-virusprogramma's niet geupdated is", aldus Hannu Vuola, woordvoerster van Sampo. De bank heeft meer dan een miljoen klanten. De bankverrichtingen en hun diensten op internet zijn niet besmet.

In Taiwan ligt eenderde van de postkantoren plat, zo zegt de Nationale Post. Ongeveer 1.600 computers in diverse kantoren in Changhua en nog eens 300 in Taipei en omstreken zijn door het Sasservirus besmet geraakt. Ook in Nederland kreeg het computerbeveilingsbedrijf Symantec 4.200 virusmeldingen binnen van zowel particulieren als grote ondernemingen.