Dinsdagavond totale Maansverduistering

Dinsdagavond maken wij een totale Maansverduistering mee, zo hebben de Vlaamse Volkssterrenwachten meegedeeld. De eerste Maansverduistering van dit jaar doet zich voor bij Maansopgang, de totaliteit duurt meer dan een uur.

Belga

Een Maansverduistering ontstaat wanneer de Maan door de schaduwkegel van de Aarde trekt. Enkele uren kan er dan geen rechtstreeks zonlicht op de volle Maan vallen. Toch wordt de Maanschijf niet volledig onzichtbaar. Onze aardse atmosfeer buigt immers nog een aantal rode zonnestralen richting Maan. Dit rood licht geeft de Maan haar dan typisch rood-oranje uitzicht.

Astronomen drukken de donkerte van de verduistering uit in de vijfdelige schaal van Danjon met als helderste versie de waarde vier. Reeds bij het opkomen van de Maan, omstreeks 21.00 uur, is de verduistering reeds aan de gang. Om 20.48 uur trad de Maan immers reeds de kernschaduw van de Aarde binnen. Geleidelijk verdwijnt er steeds een grotere "hap" van de natuurlijke satelliet van onze planeet, om de totaliteit te bereiken 21.52 uur. Tot 23.08 uur blijft de Wachter van de Aarde volledig verduisterd. Het donkerste moment valt omstreeks 22.30 uur.

Nadien begint het omgekeerde proces. Om 01.02 ziet de Maan er weer zo goed als vanouds uit. Bij het begin van de totaliteit zal de maan zes graden hoog in het zuid-oosten staan, bij het einde veertien graden. Indien de weergoden meespelen is een Maansverduistering met het blote oog, zonder eclipsbrilletje, waar te nemen. Loeren met een goede verrekijker of telescoop maakt het geheel nog spectaculairder.

Vanaf 20.00 uur zetten de Vlaamse Volkssterrenwachten hun beste beentje voor om iedereen van het spektakel te laten genieten. Volkssterrenwacht Urania nam het zekere voor het onzekere, en brengt met een vliegtuig meer dan 130 hemeltuurders speciaal boven de wolken.