Nieuw virus besmette waarschijnlijk miljoenen computers

Een nieuw internetvirus besmette waarschijnlijk al miljoenen computers en blijft zich verspreiden. Dat deelde een Finse expert zaterdag mee.

Belga

Het Sasser-virus kan eender welke aangesloten computer infecteren en verspreidt zich in tegenstelling met andere virussen niet via e-mails, verduidelijkte Mikko Hyppoenen, hoofd van de antivirus onderzoeksafdeling van de Finse firma F-Secure.

"Het is een van de zeldzame virussen dat zich automatisch verspreidt: het volstaat dat uw pc wordt aangesloten", verklaarde hij in een telefonisch onderhoud met het persagentschap AFP. Het virus verhindert het gebruik van de computer maar is volgens Hyppoenen ongevaarlijk.

Hij herinnerde aan het virus Blaster dat in augustus 2003 miljoenen computers had besmet. "Deze keer zouden er veel meer geïnfecteerde computers kunnen zijn", verklaarde hij. Hyppoenen zei dat de experts nog niet wisten wie er achter deze virusaanval zit maar dat ze denken dat het om jonge hackers gaat.

Computers waarop de laatste patch (verbetering), die door Microsoft de laatste 18 dagen werd gepubliceerd, niet stond geïnstalleerd werden getroffen door het virus. Details over de manier om het virus uit te schakelen zijn beschikbaar op

. Trend Micro, een bedrijf in internetbeveiliging, stelt eveneens een gratis adres ter beschikking om Sasser op te sporen

.

Sasser is de derde belangrijke virusgolf dit jaar, na Mydoom.A in januari en Bagle.B in februari.