Voorzitster Italiaanse staatstelevisie neemt ontslag

Voorzitster Lucia Annunziata van de Italiaanse staatstelevisie RAI heeft dinsdag ontslag genomen omdat ze het naar eigen zeggen gehad heeft met de inmenging van de centrum-rechtse regering van premier Silvio Berlusconi bij de aanduiding van nieuwe bestuursleden.

Belga

Volgens Annunziata, die haar ontslag op een persconferentie bekendmaakte, komt de aanduiding van een nieuwe reeks bestuursleden neer op een "bezetting" van de RAI door figuren die dicht bij de premier aanleunen. Ze voegde er nog aan toe dat de ideologische strekking van het RAI-management de omroep destabiliseert en de relatie van de RAI met het land ondermijnt.

Het ontslag sluit een periode af van ongeveer een jaar waarin Annunziata en de rest van de RAI-bestuursleden af en toe zwaar in de clinch gingen. Het bestuur was vorig jaar in maart aangeduid door de meerderheidspartijen van het parlement.

Annunziata, een onafhankelijke journaliste die geassocieerd wordt met centrum-links, was tot voorzitster van de RAI benoemd in een poging om de beschuldigingen de kop in te drukken dat de regering Berlusconi het politieke pluralisme van de openbare zender wilde beknotten.

Berlusconi is ook eigenaar van de enige grote concurrent van de RAI, Mediaset. Daarnaast bezit hij ook verscheidene kranten en Italië's grootste uitgeverij.

De Italiaanse oppositiepartijen willen nu dat het parlement een nieuw bestuur voor de RAI aanduidt.