Chinese toeristische markt is open voor Vlaamse reisbureaus

Een honderdtal Vlaamse reisbureaus is door Peking erkend om hier reizen te mogen organiseren van Chinese toeristen. Verwacht wordt dat Chinese toeristen binnenkort een belangrijk deel zullen uitmaken van het buitenlandse toerisme in België.

Belga

De vergunningen kaderen in het recente akkoord tussen de EU en China, waardoor Europa het statuut van 'goedgekeurde bestemming' krijgt. Dat houdt in dat Chinezen makkelijker naar Europa kunnen reizen. Het moet wel om groepsreizen gaan en het moet gebeuren via erkende Chinese en Europese reisbureaus. Een 100-tal Vlaamse reisbureaus heeft die vergunning nu op zak, meldt het kabinet van Vlaams Toerismeminister Renaat Landuyt.

Chinezen vonden ook al voor de administratieve versoepeling de weg naar België. In 2002 waren er 141.457 Chinese overnachtingen in België, waarvan 109.267 in Brussel. Vlaanderen was goed voor 27.206 overnachtingen, Wallonië voor 4.984. Tussen 1998 en 2002 bedroeg de stijging telkens zo'n 15 pct. Lea Winkeler, woordvoerder van Toerisme Vlaanderen, verwacht een gelijkaardige groei in 2004.

Nu Chinezen makkelijker naar de EU kunnen, is de verwachting dan ook dat het aantal Chinese toeristen nog sterker zal stijgen. Er zal wel nog wat tijd overgaan vooraleer het effect merkbaar is, vermoedt Winkeler. Toerisme Vlaanderen verwacht wel dat de Chinese toeristen een belangrijke markt worden voor België. "Dankzij de erkenning kunnen de reisbureaus grootschalig aan de slag", aldus nog Winkeler.

China vormt een gigantische toeristische markt. De Wereld Toerisme Organisatie voorspelt dat China tegen 2020 goed is voor 100 miljoen reizigers.