Werchter en gerecht bestrijden tickets aan woekerprijzen

Rock Werchter wil korte metten maken met de woekerprijzen die momenteel op het internet circuleren voor festivalkaartjes.

Belga

Herman Schueremans meldde gisteren dat het festival, in samenwerking met de overheid, in twee oude wetten uit 1945 en 1946 een basis heeft gevonden om woekeraars te kunnen bestraffen met geldboetes van 550 tot 5,5 miljoen euro of een gevangenisstraf van één maand of langer. Ook tickets aanbieden tijdens het festival wordt verboden.

Een ticket voor vier dagen Werchter kost 112 euro. Sinds enkele weken worden echter op het internet festivalkaarten verkocht voor het driedubbele. Afgelopen vrijdag zat Rock Werchter aan tafel met het parket van Leuven, de Economische Inspectie, de gerechterlijke dienst van de Federale Politie en de Dienst Internet Opsporingen van de Federale Politie. Tijdens die vergadering werd een wettelijke basis gevonden om woekeraars aan te pakken, zo beweert Schueremans.

Probleem echter is dat de zwarte handel voornamelijk via het nog altijd erg anonieme internet verloopt. Woekeraars opsporen zal daarom niet evident zijn, maar festivaldirecteur Yo Van Saet van Rock Werchter gelooft er in. "Op dit moment surfen onderzoekers op het internet. Ze hebben er een aantal namen uitgevist en denken hun identiteit te kunnen achterhalen. Ik denk echt dat er een aantal gepakt gaan worden."

Rock Werchter verzamelt verder alle mogelijke tips over potentiële woekeraars via klachtenoverwoekerhandel<\@>rockwerchter.be, en zal binnenkort een 'normale' handel via www.rockwerchter.be mogelijk maken.