CdH wil met cultuurpas toegankelijkheid cultuur verhogen

De Franstalige oppositieparij cdH wil met een "Cultuurpas" de toegang tot cultuur verhogen en cultuur op die manier democratischer maken.

Belga

Jongeren zouden met het pasje kunnen genieten van gratis vervoer naar culturele plaatsen en grote kortingen krijgen op concerten, tentoonstellingen en andere evenementen die daar plaatsvinden. Dat maakte cdH-voorzitster Joëlle Milquuet maandag bekend op een persconferentie. Er zijn tijdens deze legislatuur te veel ministers geweest van Cultuur (acht in totaal), "zonder veel resultaat", aldus Milquet. Ze vindt dat de bevoegdheden voor cultuur beter rond één persoon zouden worden gegroepeerd. De partij wil ook dat er een "Cultuurplan" komt, in overleg met de verschillende actoren binnen de sector.

De partij pleit ook voor een sociaal en fiscaal statuut voor de kunstenaars, een verhoging van het budget voor cultuur in de Franse gemeenschap van de huidige 7,1 naar 10 procent en de steun van nieuwe financieringsmiddelen zoals de tax shelter. De cdH wil dat systeem uitgebreid zien naar andere culturele sectoren.